Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Alandavad põhjused, miks naiste riietel väiksemad taskud on (1)

Paneks võtmed või rahakoti taskusse, aga ei mahu?
Paneks võtmed või rahakoti taskusse, aga ei mahu? Foto: Shutterstock

Naistele on meestega võrreldes enamasti nördima panevalt napilt taskute ruumi antud. Kui mehed saavad oma rahakoti, telefoni ja võtmed taskutesse paigutada, siis naistel seda võimalust sageli ei ole ja asjade jaoks tuleb ikka käekott kaasa võtta. 

Ajaloolistel põhjustel on naiste riietel juba aegade hämarusest alates vähem taskuid ja need on mahutavuselt palju pisemad. Miks see nii on? 

How Stuff Worksi andmetel hakati meeste rõivastele taskuid õmblema alles umbes 400 aastat tagasi – kuid see funktsioon jäeti naiste rõivastelt välja. Väidetavalt oli see vajalik selleks, et naiste siluetid visuaalselt saledamad oleksid, punnitavad taskud jätaksid neist rohmaka ja mitte nii sireda mulje. 

Kuid see pole kõige ootamatum põhjus. Väidetakse ka, et taskuruumi pealt kokku hoidmine oli viis naiste jõuetuna hoidmiseks. Kui neil polnud võimalust salaja väikeseid esemeid kaasas kanda, oli neil ka keerulisem iseseisvalt reisida või salajasi asju ajada. 

1891. aastal pööras The Rational Dress Society aga selle ebaõigluse pea peale ja hakkas naiste kleitidele taskuid õmblema. Paar aastakümmet hiljem, 1920ndatel, lisas moelooja Coco Chanel jakkidele taskud ja sealt edasi jõudsid taskud ka naiste teksadele. 

Väidetavalt on Christian Dior öelnud: «Meestel on taskud asjade hoidmiseks, naistel ilu pärast.» 

Tagasi üles