Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Mees kadus jäljetult 30 aastaks, kuid siis juhtus midagi täiesti uskumatut

Mees kadus jäljetult kolmekümneks aastaks.
Mees kadus jäljetult kolmekümneks aastaks. Foto: Shutterstock
  • Lool on õnnelik, aga samas kahtlane lõpp

Vasile Gorgos oli 63-aastane, kui lahkus oma kodust Ida-Rumeenias, et minna lühikesele tööreisile. Ta jäi 30 aastaks teadmata kadunuks, kuid siis juhtus midagi täiesti uskumatut. 

Kariloomade kasvataja Vasile tegi selliseid töiseid reise sageli ja ka seekord oli ta minekut ette planeerinud ning rongipileti aegsasti valmis ostnud. 

Sel saatuslikul päeval 1991. aastal ta koju ei naasnud. Teades, et ta pidi tagasi tulema samal päeval, helistas tema perekond kohe politseile ja otsingud alustati kohe. 

Kahjuks meest ei leitud. Päevadest said nädalad, nädalatest kuud ja Vasile lähedased kartsid halvimat. Ka politseinikel ei õnnestunud niidiotsagi leida, pere jaoks jäid paljud küsimused vastuseta. Armastatud taluniku mälestuseks peeti tema kadunud oleku kolme aastakümne jooksul regulaarselt mälestusteenistusi.

Ootamatu pööre 

2021. aasta 29. augustil juhtus midagi täiesti uskumatut. Sama salapäraselt, kui Vasile 30 aastat tagasi kadus, ilmus ta taas oma talu väravasse. Ta oli nüüdseks 93-aastane, kuid teda üle vaadanud arstide sõnul väga hea tervise juures. Tal olid koguni samad riided seljas, mis kadumispäeval aastakümneid tagasi, ning taskus rongipilet. 

Kõige suurem küsimus lähedaste jaoks oli muidugi see, kus oli nende kallis pereliige vahepealse pika aja olnud. Sellele vastas vanataat iga kord kindlameelselt, et viibis kodus. Asju, mis toimusid enne tema kadumist, mäletas ta perfektselt, kuid vahepealne mälu oli kadunud. 

See tekitas tema lähedastele vaieldamatult veelgi rohkem küsimusi kui varem ja muidugi, kui erakordne lugu uudisteportaalidesse jõudis, jagati sotsiaalmeedia platvormides peagi arvukaid teooriad mehe vahepealse asukoha kohta. Näiteks pakuti, et mees põgenes koos oma armukesega ja sooviski, et teda ei leitaks, kuid enne surma soovis siiski lähedaste andestust. 

Teine teooria, mis selgitaks, kuidas ta oma vanad riideid säilitas, on see, et ta oli viimased 30 aastat vanglas veetnud, kuid ei tahtnud seda oma perele tunnistada.

Muidugi oli ka teravamaid teooriaid, näiteks et tulnukad röövisid ta koduukselt või et tegu on spiooniga, kelle mõistus pärast teenistuse lõppu «peast pühiti». 

Tagasi üles