Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

ETTEVAATUST Vaata, mis juhtus duši all läätsesid kandnud naise silmaga

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Texasest pärit Rachel Prochnow (34) kaotas 2023. aastal ühest silmast nägemise, kuna ta kandis duši all kontaktläätsi, olles 34. nädalat rase. Kuigi ta oli läätsi alates 12. eluaastast kandnud, ei olnud ükski arst teda võimalikest ohtudest hoiatanud.

Rachelil diagnoositi akantameeba keratiit, mis on haruldane, kuid raske silmainfektsioon. Infektsiooni põhjustab mikroskoopiline amööb, mis võib silma läbi kontaktläätsede ja kraaniveega kokkupuutel sattuda.

Seisund süveneb veelgi, kui vesi puutub läätsede kandmise ajal silmaga kokku, sest läätsed loovad silma mikropragusid, kuhu amööb võib kinnituda. Sellisel juhul pole püsiv nägemise kaotus välistatud.

Prochnow järgis läätsede hügieeninõudeid korralikult, kuid ta ei teadnud, et kokkupuude kraaniveega kujutab sellist ohtu – konkreetne hoiatus ei ole pakenditel nähtaval kohal.

Silma ravi oli kurnav, hõlmates silmatilkade kasutamist iga tund kolme kuu jooksul, mitmeid ravimeid ja lõpuks sarvkesta siirdamist. Samuti kutsuti tal esile enneaegne sünnitus 37. nädalal, et intensiivset raviskeemi alustada, mis nõudis hoolikat jälgimist võimalike kõrvalmõjude tõttu.

Õnneks on tema nägemine paranenud ja täielik taastumine on võimalik. Prochnow jagas oma lugu sotsiaalmeedias, kontaktläätsede veega kokkupuute ohtudest teadlikkust tõsta, mis kogus veebis palju tähelepanu.

Optometrist dr Meenal Agarwal on samuti korrektse protseduuri tähtsust rõhutanud, kuna mõnel juhul on taolist seisundit võimatu diagnoosida, vahendab Newsweek.

Prochnow taastub praegu ja väga tänulik oma doonori, arstide ja pere abi eest. Ta on võtnud missiooniks inimesi varjatud riski eest harida ja loodetavasti luua pakenditel muutusi, et asjakohane informatsioon oleks kergesti kättesaadav.

Vaata allpool videot, et naise teekonda paranemiseni näha.

Tagasi üles