Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

LUBAMATU? Vaata, kuidas tähistab Onlyfansi staar oma olümpiavõitu

Copy
Teivashüppaja Alysha Newman, kes saavutas 2024. aasta olümpiamängude teivashüppes pronksmedali.
Teivashüppaja Alysha Newman, kes saavutas 2024. aasta olümpiamängude teivashüppes pronksmedali. Foto: Shutterstock

30-aastane Kanada teivashüppaja ja OnlyFansi staar Alysha Newman sai selle nädala olümpiamängudel suurema tähelepanu osaliseks – seda oma silmapaistva soorituse ja medalivõidu tõttu. Mis aga tekitas olümpiafännidele pahameelt, oli viis, kuidas naine oma võitu tähistas. 

30-aastane Alysha Newman on naine, kes rabab tööd mitmel rindel. Lisaks spordikarjäärile teenib ta ka elatist täiskasvanute tellimisplatvormil OnlyFans. 

Newmani sooritas Pariisis teivashüppes suure konkurentsiga finaalis 4,85 meetrit ja tagas sellega endale kolmanda koha. Hiljem, pärast rekordi püstitamist pöördus Newman rahvahulga ja televaatajate poole, raputades suurest õnnetundest laia naeratusega tagumikku – tegu, mis tekitas meedias laiemat arutelu. 

Reaktsioone Newmani twerk'imise üle oli mitmeid. Näiteks süüdistavad kriitikud teda selles, et naisterahvas kasutab olümpialava oma OnlyFansi konto reklaamimiseks. «Varem peeti olümpiasportlasi kangelasteks ja rahvusliku uhkuse allikaks,» kommenteerib üks rahulolematu vaataja Newmani video all. 

Paljud sotsiaalmeedia kasutajad tormasid aga sportlast kaitsma, pidades vastureaktsiooni ülepaisutatuks. «Alyshal on õigus oma võitu tähistada mistahes viisil ta soovib!», «Lase sellel, kes on neli aastat kõvasti tööd teinud, lõbutseda!» ja «Ise istud iga päev diivanil, lüües oma perset laiaks ja lähenemas teise tüübi diabeedile,» jõlguvad aga Alysha fännid vastu. 

Newman, kes on pärit Ontariost, on nende sportlaste hulgas, kes on oma sissetulekute suurendamiseks pöördunud OnlyFansi poole, sest hoolimata olümpiavõistlustega kaasnevast ülemaailmsest kuulsusest ja prestiižist, võivad paljude sportlaste rahalised hüved olla üllatavalt tagasihoidlikud. Alysha Newman pole ainuke, kes sellist viisi kasutab. 

Aasta alguses avalikustas Briti sukelduja Jack Laugher oma OnlyFansi konto, mis tekitas samuti paljudes pahameelt. Laugher märkis, et tippsportlaseks olemise reaalsus pole kaugeltki mitte glamuurne. «Rahastamine pole aastatega muutunud,» märgib ta, «olen maailmas esikolmikus ja see teeb 28 000 naela (36 000 dollarit) aastas.»

Tippsportlastele, nagu Newman ja Laugher, pakub OnlyFans viisi, kuidas oma kuulsust ja kehalist vormi rahalise kasu saamiseks ära kasutada, seades kahtluse alla traditsioonilised arusaamad selle kohta, kuidas olümpialased peaksid käituma. Kuigi mõned võivad nende tegevust pidada sobimatuks või ärakasutavaks, peavad teised aga seda jällegi nutikaks. 

Kuna arutelu Newmani twerk'imise üle jätkub, on üks asi selge: piirid sportlike saavutuste, isikliku väljenduse ja rahalise ellujäämise vahel muutuvad nüüdisaegsel spordimaastikul üha hägusemaks. 

Olenemata sellest, kas kaasaelajad rõõmustavad või mitte, on Newmani tegevus lisaks sportlikule saavutusele pakkunud olümpiafännidele rohkelt emotsioone. 

Tagasi üles