Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KOGEMUSLUGU 63-aastane Carmen Ironmanist: tegin oma esimese suurvõistluse alles 61-aastaselt!

Copy
Sportlik paar. Foto on illustreeriv.
Sportlik paar. Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Oled suur spordientusiast, kuid siiski kardad osaleda pika distantsiga maratonidel või pingutust nõudvatel võistlustel? Kõik on mõtlemises kinni! Suure eeltöö, motiveerimise ja järjepidevusega on võimalik saavutada kõik, mis soovid. 63-aastane Carmen Francesch on elav tõestus sellest, et vanus ei ole takistus suurte eesmärkide saavutamisel. 

2022. aastal alustas Carmen Francesch 61-aastaselt oma esimest Ironmani väljakutset. Ta reisis selleks Barcelonasse, et alustada 2,4-miilist ujumist Vahemeres, millele järgnes 112-miiline rattasõit ja lõpuks maratonijooks. «Olin nii õnnelik ja elevil, et alles pärast rattasõidu lõpetamist andsid jalad järele,» meenutab Carmen. Selle tõttu peatus naine kaheksa kilomeetrit enne finišit ning pidi võistluse lõpetama kõndides, ületades finišijoone 15 tundi pärast starti. «Ma ütlesin oma abikaasale, et ma ei tee seda enam mitte kunagi!» naerab ta. 

Aasta hiljem seisis Carmen taas stardijoonel, seekord Hawaiil, et osaleda Ironmani maailmameistrivõistlustel. Hoolimata sellest, et Barcelonas oli ta pärast võistlust kaks päeva karkudel, ei suutnud ta vastu panna maailmameistrivõistlustel osalemise võimalusele. «Kui sain teada, et kvalifitseerusin, tundsin, et pean proovima,» ütles ta.

Carmen on üles kasvanud Hispaanias Banyolesi järveäärses linnas, olles noorena kirglik ujuja ning treenides alates seitsmendast eluaastast koos oma õdedega. Pärast 1993. aastal Ühendkuningriiki kolimist jätkas ta ujumist hobina, kuid alles 2015. aastal, kui ta kohtus tulevase abikaasa George'iga, tekkis tal soov võistelda. «George juba oli triatleet ja vedas minuga kihla, et ma ei suuda teda võistlusel võita,» meenutab ta naerdes. See kihlvedu sai alguseks tema triatlonikarjäärile.

Carmen, keda köidab vastupidavusaladel valu ja elevus, hakkas üha rohkem triatlonidel osalema ja seda sageli koos abikaasaga. 2019. aastal, kui naine hakkas kodust täiskohaga töötama, otsustas ta astuda järgmise sammu ja osaleda Irnomanil. «Iga kord, kui kohtasin kedagi, kes oli Ironmanil osalenud, tundus see mulle võimatu,» meenutab ta.

Kodus töötamine andis aga talle võimaluse treenida rohkem. Ta palkas endale personaaltreeneri, et näha, kas see oleks tema jaoks saavutatav eesmärk. 

Kuigi Covid-19 pandeemia katkestas ajutiselt tema plaanid, osales Carmen sellegipoolest 2021. aastal Aquabike võistlustel, et testida oma vormi. Ta lõpetas oma vanuserühmas kolmandana, mis andis talle taas enesekindlust jätkata suuremate väljakutsetega. 

Peale seda osales ta Barcelonas Ironmanil hoolimata oma vigastustest, mis teda jooksu ajal tabasid. Ta saavutas oma vanuserühmas neljanda koha ja kvalifitseerus maailmameistrivõistlustele. Sel korral ta isegi nautis võistlust, rõhutamaks, et võistlused pole mitte teiste võitmiseks, vaid iseenda ületamiseks. 

Nüüd, 63-aastasena, on Ironman võistlused muutunud Carmeni elustiili keskseks osaks. «Sul on vaja eesmärki, mille nimel töötada, ja see on minu oma,» ütleb ta. 

Septembris plaanib naine osaleda Itaalias Cervia Ironmanil ning on alustanud selle jaoks juba intensiivset treeningut. «Ma lihtsalt ei suuda diivanil istuda – mulle meeldib olla aktiivne ja ma ei peatu enne, kui mu keha seda nõuab,» lisab ta.

Oma tegemistega loodab ta inspireerida kõiki naisi, näidates neile, et nad suudavad rohkem, kui nad ise oskaks arvata. 

Tagasi üles