Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

See toitumisviis peatab kiirelt isegi bioloogilise vananemise

Tervislik toit toobki tervise
Tervislik toit toobki tervise Foto: Shutterstock

Värskest uuringust selgub, et toitumise abil on võimalik vananemine naksti peatada ja seda veel väga lühikese aja jooksul. 

Uuringus jälgiti kaheksa nädala jooksul 22 paari identseid kaksikuid. Üks kaksikutest järgis testperioodil vegan-, teine ​​segatoitumist, kirjutab BMC Medicine.

Kaheksanädalase uuringuperioodi jooksul langes vegantoitumise järgijate bioloogiline vanus märkimisväärselt, samas kui segatoiduliste oma mitte. Lisaks kaotasid veganid kehakaalust keskmiselt kaks kilo. 

Uuringuperioodi jooksul järgisid mõlemad rühmad tervislikku toitumist, mis sisaldas palju köögivilju ja kiudaineid ning vähe töödeldud teravilja ja suhkrut. Segatoiduliste gruppi kuuluvad inimesed sõid iga päev teatud koguses loomseid saadusi nagu liha, munad ja piimatooted. 

Veel pole täpselt teada, kuidas taimetoit bioloogilist vananemist pidurdab. Arvatavasti on see seotud sellega, et vegantoitujad tarbivad tavaliselt rohkem köögivilju, kaunvilju, pähkleid, seemneid ja puuvilju. Võib eeldada, et nende toidulaud sisaldab vähem kaloreid ja rohkem kiudaineid. 

Taimetoit sisaldab tavaliselt vähem küllastunud rasvu ning töödeldud ja kõrge kalorsusega toite kui segatoit, kuid rohkem kiudaineid ja antioksüdante. Taimetoidu järgimine on teadaolevalt seotud ka madalama kehamassiindeksi, rasvaprotsendi ja vistseraalse rasvaga.

Veganid on taimetoitlased, kes ei tarbi ühtegi loomset päritolu toiduainet. 

Märksõnad

Tagasi üles