Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

VÕIGAS AVASTUS Matusebüroolt, mis ladustas aastaid surnukehi ja kauples võltsitud tuhaga, mõisteti välja ligi miljard dollarit

Copy
Matusebüroo väär käitumine avastati alles naabrite kaebuste tõttu
Matusebüroo väär käitumine avastati alles naabrite kaebuste tõttu Foto: Shutterstock

Colorados oleva matusebüroo kohta selgus hoomamatult võigas tõde, kui naabrid kaebasid majast leviva haisu üle ja politsei tuli asjaolusid kontrollima. Vaatepilt, mis majast avanes, oli inimmõistuse jaoks uskumatu. 

Matusebüroo oli kodulehe andmetel spetsialiseerunud keskkonnasõbralikele matmistele. Seal ei kasutata kemikaale, sealhulgas palsameerimisvedelikku, ning säilmeid hoiustatakse biolagunevas urnis.

2023. aasta 5. oktoobril büroosse sisenedes avastasid politseinikud kuhjadest 115 lagunevat surnukeha, hiljem kasvas see arv 190ni. Hilisemas kohtuprotsessis kirjeldati, et ruumide põrandad olid kaetud mädaneva vedelikuga ja kõikjal tiirlesid putukad. Selgub, et paljud leinavad pered, kes omaste säilmed selle büroo kätte usaldasid, said endale maha matmises võltsitud tuhka.

Matusebüroo omanikud Jon ja Carrie Hallford arreteeriti.Neile mõlemale esitati kriminaalsüüdistused surnukehade kuritarvitamises, varguses, rahapesu ja võltsimises. Selgus, et matusebüroo omanikud olid hädas rahaliste raskustega ja ilmselt see ajendas neid kohutavatele tegudele.

Väidetavalt hoidsid Hallfordid surnukehasid selliselt juba 2019. aastast ja järgmise nelja aasta jooksul nende arv kasvas. Prokuröride väitel kasutasid nad leinavatelt peredelt võetud raha oma seniste võlgade katmiseks.

Juhtum jõudis tsiviilkohtusse, mis mõistis ohvrite perekondadele välja tohutu hüvitise. Nad saavad kokku 950 miljonit USA dollarit. Abielupaari rahalisi probleeme arvestades on aga ebatõenäoline, et ohvrid seda raha kunagi näevad.

«Ma ei saa neilt kunagi sentigi, mis on omamoodi masendav,» ütles 2019. aastal oma poja matuse korraldamiseks matusebüroo palkanud Crystina Page Associated Pressile. Poja surnukeha tuvastati 2023. aastal halvas seisus laipade hulgast. Kelle tuhka ta ligi neli aastat kodus hoidis, ei oska ta arvata ning vastuseid pole ka süüalustelt saadud. 

Tagasi üles