Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KAS TÕESTI? See võlujook aitab nii kaalu langetada kui vähki ennetada

Copy
Rohelisel teel on mitmeid kasutegureid.
Rohelisel teel on mitmeid kasutegureid. Foto: Shutterstock

Roheline tee on hiina teepõõsa (Camellia sinensis) lehtedest saadud kuivatatud teepuru ja sellest valmistatud jook. Rohelisel teel on nii mitmeid kasulikke omadusi, mis mõjuvad su tervisele kosutavalt. Siin on mitmed põhjused, miks peaksid otsekohe rohelise tee oma päevaplaani lisama!

Roheline tee võib aidata kaalust alla võtta

Mitmed uuringud näitavad, et roheline tee võib aidata kaasa kaalulangetamisel ja vähendada rasva kogunemist kõhu piirkonnas.

2022. aasta uuringus leiti, et nelja või enama tassi rohelise tee joomine päevas oli seotud 44 protsenti väiksema kõhuõõne rasvumise tõenäosusega, kuid see mõju oli suur vaid naiste puhul.

Võib ennetada südamehaigusi

Hiljutine uuringute ülevaade näitab, et rohelise tee regulaarne joomine võib vähendada paljusid südamehaiguste riskitegureid, näiteks kõrget vererõhku või lipiidide taset.

Sellegipoolest puuduvad veel järjepidevad, pikaajalised tõendid kliinilistes inimkatsetes, mis suudaksid näidata selle põhjust ja mõju.

Võib aidata kauem elada

Roheline tee võib sisaldada vähi ja südamehaiguste eest kaitsvaid ühendeid, mis võivad aidata sul kauem elada. Jaapanist pärit uuring leidis, et neil, kes jõid viis tassi või rohkem päevas, oli väiksem võimalus surra kõikidest põhjustest kui neil, kes jõid ühe tassi või vähem.

2021. aasta uuringus leiti, et seitsme tassi rohelise tee joomine päevas vähendas kõigist põhjustest tingitud surma riski 62 protsenti isegi nende inimeste seas, kes on saanud südameinfarkti.

Võib vähendada osa vähkkasvajate riski

Kuigi tõendid on segased ja vastuolulised, on uuringud seostanud rohelise tee joomist näiteks kopsuvähi ja munasarjavähi tekkimise tõenäosuse vähenemisega.

2020. aasta ülevaade leidis, et kuigi katselised uuringud näitavad mõõdukat kasulikku mõju, ei suutnud teadlased järeldada rohelise tee järjepidevat mõju vähktõve üldisele tekketõenäosusele. 

On mõningaid tõendeid, et rohelise tee joomise ja teatud vähkkasvajate esinemise tõenäosuse vähenemise vahel on seos, kuid selle kindlamaks tõestamiseks on vaja rohkem uuringuid.

Võib aidata rasva põletamisel

Roheline tee võib suurendada ainevahetuse kiirust ja suurendada lühikest aega rasva põletamist, ehkki kõik uuringud pole seda veel kinnitanud. Selle võime rasvapõletusele kaasa aidata paraneb, kui seda kombineerida füüsilise aktiivsusega.

2022. aasta ülevaates leiti, et rohelise tee võime mõjutada positiivselt inimese ainevahetust suureneb aeroobse või vastupidavustreeningu korral.

See tähendab, et National Institutes of Health Office of Dietary Supplements soovitab, et kuigi mõned uuringud näitavad keha rasva lagundamise suurenemist, on selle üldine mõju tõenäoliselt väike, vahendab Healthline.

 

Tagasi üles