Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Huvitav põhjus, miks esimese vibraatori naistele leiutas mees

Copy
Foto: Shutterstock

Naiste nauding ja eneserahuldamine on endiselt sageli tabuteemad, ehkki praegu räägitakse sellest hulga rohkem. Seda on peetud patuks, haiguste põhjustajaks ja lõpuks ka normaalseks seksuaalsuse osaks. Mida tulevik tuua võib?

Masturbeerimist peeti pikka aega patuks

Vana-Kreekas peeti masturbeerimist normaalseks ja tervislikuks, eriti noorte meeste puhul. See oli tuntud kui viis, kuidas oma keha tundma õppida, valmistuda abieluks ja leevendada pingeid. Seevastu roomlased vaatasid viltu enda tekitatud naudingutele. Liiga palju eneserahuldamist oli nende silmis märk nõrkusest ja enesekontrolli puudumisest – usuti, et see võib põhjustada isegi füüsilisi ja psühholoogilisi probleeme.

Usuti, et ennast rahuldavad orjad ja vaesed inimesed, mistõttu on see häbiväärne ja ebamoraalne. Voorusest rääkida on lihtne, aga vägagi tõenäoliselt lasid koduseinte vahel ka rikkad kätel käia. Viimasel ajal on leitud üha enam Rooma algelisi sekslelusid.

Konkreetsed põhjused, miks masturbeerimine oli sajandeid tabu, on erinevad ning sõltuvad ajast ja kultuurist. 19. sajandi Euroopas andis Inglise kuninganna Victoria oma parima, et eneserahuldamisel oleks halb maine. Seda mõjutasid tugevalt religioossed ja moraalsed normid ja väärtused, eriti kuna usuti, eneserahuldus teeb vaimselt ja füüsiliselt haigeks.

Hüsteeria sillutas teed vibraatorile

Psühhoanalüütikud, nagu Sigmund Freud, jätkasid masturbatsiooni siunamist. Nad keskendusid oletatavatele terviseprobleemidele ning täiendasid neid neurooside ja psühhoosidega. Teooriate iva: naiste väidetav peenisekadedus. Freud väitis, et kui lapsed saavad teadlikuks oma suguorganite erinevusest, tekib tüdrukutel peenisekadedus ja poistel kastratsioonihirm. Pole aga ühtegi tõendit, et see tõele vastaks ja nagu teisigi Freudi teooriaid, on seda hiljem palju kritiseeritud.

Freud uskus lisaks ka, et naiste seksuaalsus, mis on keskendunud kliitorile, on ebaküps ja lapsik. Naised peaksid sellest üle saama ja keskenduma vaginaalsele orgasmile. Milline õnn, et me elame tänapäeval, kus seksiuuringud on selle idee kolinaga ümber lükanud.

Kuidas aga muutus masturbeerimine sotsiaalselt aktsepteeritavaks ja tekkisid isegi sekslelud? Ka selle taust on meditsiiniline. Tol ajal diagnoositi väga sageli naistehaigust hüsteeriat, mida ravisid peamiselt meestearstid, puudutades patsientide kliitorit kuni saabus kulminatsioon. See praktika nõudis aga arstilt palju pingutust ja aega. Nii sündis meditsiinilise vibraatori idee, mis teeb soovitud liigutusi mehaaniliselt. Arvatava esimese vibraatori, Granville'i vasara – loomulikult on selle nimi vasar – leiutas Briti arst Joseph Mortimer Granville. Nii hakkasid riburadapidi tekkima hilisemad sekslelud, nagu me neid tänapäeval tunneme.

Eneserahuldamine on normaalne

Tänapäeval on masturbeerimine üha vähem tabu ja paljudes maailma paikades on see igati normaalne osa seksuaalsusest.

Kasvav teadlikkus seksuaaltervise kohta on midagi enamat kui trend. Tänu internetile ja sotsiaalmeediale on info pärli poleerimise kohta mitte ainult lihtsamini kättesaadav, vaid ka laiemalt tuntud. See viib ka üldise arusaamani – eneserahuldus ei ole enam keelatud. Ka tänapäevased sekslelud on toonud naiste orgasmi tähtsuse esile.

Mis saab edasi?

Sekslelude tootja Satisfyer usub, et tehisintellekt saab eneserahuldamises aina suurema rolli kanda. Virtuaalreaalsus viib meid kõige eksootilisematesse paikadesse, tehisintellekt paneb sekslelud häälkäsklustele reageerima – kõik see on tänu tehnoloogia pidevale arengule varsti kättesaadav.

Allikas: Cosmopolitan

Tagasi üles