Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KÄKITEGU Nutikas naine lahendas muuseumis 100-aastase müsteeriumi

Kunstimuuseum. Loo avafoto on illustratiivne
Kunstimuuseum. Loo avafoto on illustratiivne Foto: Shutterstock

Londonist pärit näitleja ja stsenarist Andreane Rella proovis kätt ja nutikust detektiivi ametis ning tegi 100 aastat saladuseks jäänud muuseumiportreedel olevate tüdrukute isikud kindlaks.

Andreane Rell külastas märtsis Inglismaal Brightoni muuseumi, et näha oma silmaga inglise maalikunstniku Edward Burne-Jonesi töid. Näitusel ringi liikudes sattus ta kogemata Faberge'i loomingu juurde, mille hulgas oli ka kaks 19. sajandi naiste portreed. Väljapaneku kõrval oli silt, mis kutsus muuseumi külastajaid nende naiste identiteedi mõistatust lahti harutama. Rell otsustas uudishimust proovida.

@andreaneoftheisland I accidentally became a detective and solved a 100-year-old Fabergé mystery in Brighton... Thank you so much @BrightonMuseums for letting me live out my Sherlock Holmes fantasy 🕵️‍♀️ #faberge #archaeology #history #historytok #mystery #royalty #royalfamily #antiques #antiquesroadshow #brighton #brightonmuseum #detective #mysterysolved #detectivework #sherlockholmes #historicalfigures #arthistory #edwardianera #edwardian #CapCut ♬ original sound - Andreane

Samal õhtul õnnestus Rellil välja selgitada esimese tüdruku isik. Ta kulutas sellele umbes neli tundi. Naise riietuse ja soengu põhjal tegi stsenarist kindlaks, et ta on sündinud 1860. aastatel ja abiellus umbes 20 aastat hiljem. Pärast vaatas Rellu ajaleheväljalõikeid kõrgseltskonna pulmade kohta, kes said endale Faberge'i kätetööd lubada. Nii sai ta aru, et portreel on kujutatud Maria Perugia, kes abiellus 1881. aastal Leopold Rothschildiga.

Rell uuris teist fotot mitu päeva, kasutades sarnaseid meetodeid, mida kriminoloogid oma töös kasutavad. Lõpuks õnnestus tal välja selgitada, et teine ​​salapärane naine oli Preisimaa Sophia – Kreeka kuninganna, kuninganna Victoria lapselaps ja Saksamaa keiser Wilhelm II õde. Brightoni muuseum tunnustas Rell avastust ja naine annab nüüd oma saavutuse kohta sageli intervjuusid. 

Tagasi üles