Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

PEA PIIRI Mis juhtub, kui süüa liiga palju mune?

Copy
Foto: Shutterstock

Kui on mõni toit, mille tervislikkuse üle lõputult arutatakse, on need munad. Aastate jooksul on seda peetud nii supertoiduks kui ka südamehaiguste esilekutsujaks. Ja kuigi praegu näib teadus kinnitavat, et munad on tervislikud, on alati võimalik nendega liialdada.

Mitu muna on aga liiga palju? Üks portsjon mune on üks muna või kaks munavalget. Soovitatav on piirduda ühe munaportsjoniga päevas – millest paraku rahuldavat omletti ei saa. Kui sulle meeldib siin-seal toekam munaportsjon, vaata parem iganädalast tarbimist, sest enamik terveid inimesi võivad süüa kuni seitse muna nädalas, ilma et see mõjutaks nende südant.

Mis siis juhtub, kui liiga palju mune süüa?

Liiga palju kolesterooli

Selle üle, kas munad tõstavad kolesterooli, on endiselt palju arutelusid. Aastakümneid uskusid eksperdid, et munakollastes sisalduv kolesterool tõstab kolesteroolitaset veres, aga nüüd tundub, et muu toitumine ja tervis võivad olla mõjuvamad. Perekonna ajalugu on peamine vere kolesteroolitaseme ennustaja ja suurem osa meie vere kolesteroolist toodetakse maksas, mitte toiduga. Siiski sisaldavad munad suures koguses kolesterooli ja sõltuvalt muudest toitudest võib norm niimoodi kiiresti ületatud saada.

Suureneb südamehaiguste risk

Enamik eksperte nõustub, et üks muna päevas ei suurenda südamehaiguste riski. Teisest küljest võib igahommikune kolme-nelja munaga maiustamine olla teine asi. Rohkem uuringuid võib lahti murda aastatepikkused näiliselt vastuolulised tõendid munade ja südamehaiguste kohta, kuid praegu on ilmselt mõistlik süüa mune mõõdukalt.

Võid kaalus juurde võtta

See ei ole tegelikult muna süü, et paljud inimesed armastavad selle kõrvale peekonit ja magusaid pannkooke. Kuid tervislikum on süüa muna näiteks värske spinati, paprika või tomatitega.

Suurem risk haigestuda diabeeti

2009. aastal ajakirjas Diabetes Care läbi viidud uuringus selgus, et inimestel, kes sõid nädalas üle seitsme muna, on suurem risk haigestuda teise tüübi diabeeti kui neil, kes sõid vähem mune.

Ent mõõdukal munasöömisel on palju eeliseid

Munad on head valgu- ja D-vitamiini allikad. Samuti saab munadest seleeni, mida keha vajab väikestes kogustes ja muna on lihtne viis selle vajaduse täitmiseks, kirjutab EatThis.

Tagasi üles