Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KÕIK RAHAKS Printsess Diana salajased kirjad müüdi oksjonil krõbeda hinna eest maha

Copy
Printsess Diana
Printsess Diana Foto: SCANPIX/REUTERS

Walesi printsessi Diana käsitsi kirjutatud kirjad ja kaardid tema perekonna endisele majapidajannale leidsid oksjonil uue omaniku, kes pidi selle eest välja käima korraliku summa.

Violet Collison, keda Diana hellitavalt Collie'ks kutsus, oli Diana vanemate majapidajanna Park House'is Sandringhami mõisas Norfolkis, kus Diana veetis oma lapsepõlve.

Rohkem kui tosin Diana kirja ja kaarti müüdi teisipäeval Essexis toimunud oksjonil pea 65 000 euro eest maha.

Stansted Mountfitcheti Swordersi oksjonil müüdud kirjavahetusest selgub, et Collie oli Diana mõtetes kogu tema elu jooksul.

Enamik Collie'ile saadetud kirjadest on tänukirjad Dianalt tema lastele Williamile ja Harryle tehtud sünnipäeva- ja jõulukingituste eest.

Need märkmed sisaldavad sageli ridu Diana tolleaegse elu kohta.

Ühes kirjas, mis on kirjutatud Kensingtoni palees 25. septembril 1984, tänas Diana Collie't Harryle tehtud kingituse eest.

Ta märkis, et «William jumaldab oma väikest venda ja annab kogu aeg Harryle lõputult kallistusi ja suudlusi».

Kõnealune kiri müüdi koos sama aasta jõulukaardiga rohkem kui 15 000 euro eest, kirjutab Indy100.

Buckinghami palee märkmepaberile kirjutatud kahepoolne kiri, mis on dateeritud kolm nädalat enne kuninglikke pulmi, 8. juulil 1981, müüdi pisut vähem kui 8500 euro eest. 

Selles kirjutas Diana: «Kõik on siin meeletult hõivatud viimase hetke ettevalmistustega, [---] tulevane pruut on jäänud üsna rahulikuks!»

Pärast Diana vanemate abielu lõppemist järgnes Collie 1967. aastal Diana emale Londonisse ja töötas tema ning tema uue abikaasa juures kuni pensionile jäämiseni 1973. aastal.

Collie isiklik kutse kuninglikku pulma 29. juulil 1981 ja Diana matusele 6. septembril 1997 müüdi koos 1500 euro eest.

Swordersi oksjonifirma direktor Luke Macdonald ütles, et kirjad olid väga intiimsed.

«Need on asjad, millest me muidu ilmselt väljaspool kuningliku perekonna väikest ringi ei teaks. Asjaolu, et ta tahtis öelda erilist tänu – kuigi väikeste kingituste eest –, ütleb tõesti, kui lahke ja helde ja hooliv Diana oli,» lisas ta.

Collie suhetest Dianaga rääkides ütles härra Macdonald: «Ta oli Diana elus püsiv. Keegi, kellega ta sai suhelda ja ehk isegi põgeneda maailma eest, kus ta oli. Ta jumaldas teda.»

Printsess Diana hukkus 1997. aastal Pariisis toimunud autoõnnetuses. Collie suri 2013. aastal 89-aastaselt.

Tagasi üles