Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

OOTAMATU TULEMUS Ema avaldas, mis juhtub tegelikult, kui oma 5-aastase lapse nutiaega piirata

Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui ema Stephany märkas, et tema 5-aastane tütar Cadence veedab liiga palju aega nutiseadmete taga, märkas ta ka oma tütre käitumises muutusi. Ta otsustas sellega midagi ette võtta ja hakata ekraaniaega vähendama. See tõi aga kaasa ootamatult positiivseid muutusi, ka selliseid, mida ema ei oleks osanud oodata. Ehk võiks ka teie peres olla ekraanivabast eksperimendist kasu? 

34-aastane ema märkas oma 5-aastase lapse käitumise juures suuri muutusi pärast seda, kui tema ekraaniaeg hakkas suurenema. 

«Märkasin eelmisel nädalal, et meil on palju hõõrumisi,» räägib ema Good Morning Americale, «tundsin, et ta ei kuula enam sõna, tema kannatlikkus kahanes ja nii ka minu oma.»

Nii otsustaski juuli alguses Stephany hakata vähendama oma tütre Cadence'i ekraaniaega. 

Selle asemel, et mängida virtuaalmänge või vaadata videoid, harjutab Cadence nüüd üha rohkem tähtede kirjutamist ja lugemist. Ema loodab julgustada teda tegema ka muid vaba aja tegevusi, näiteks mängima erinevaid mänge. 

«Kui vähendasime ekraaniaega, kadusid need käitumisprobleemid kohe,» kommenteerib ema, «Tema kannatlikkus paranes ja ka emotsionaalsed reaktsioonid muutusid palju rahulikumaks.»

Ema oli üllatunud, et tütar ei olnud enam üldse pahane ning oli valmis kohe toimetustega alustama. Sellist pealehakkamist polnud ema varem täheldanud. «Tahtsin seda lausa filmida, et saaksin talle hiljem meelde tuletada, kui väga see tegevus talle meeldis.»

Hiljutine uuring, mis avaldati 12. juulil JAMA Network Openis, toetab samuti ideed, et ekraaniaja piiramine on kasulik. Lühiajaline ekraaniaja vähendamine avaldab positiivset mõju laste ja teismeliste vaimsele tervisele ja käitumisele ning soodustab positiivseid sotsiaalseid suhteid. 

Ameerika Pediaatriaakadeemia soovituste kohaselt ei tohiks 2–5-aastaste laste ekraaniaeg ületada ühte tundi päevas. Samuti ei tohiks 5-aastased lapsed olla väljaspool kooli- või õppetööd ekraani ees rohkem kui kaks tundi päevas. 

Tänasel päeval on lastel lausa raske ekraanist pause tekitada, sest paljud neist ei suuda nutiseadet käest panna isegi siis, kui nauditakse muid tegevusi. Kui vanemad soovivad tekitada päevas lapsele ekraanipause, soovitavad eksperdid eelkõige meediaplaani koostamisest. Järgmine samm on ise eeskuju näitamine. Kui seda kõike teha järjekindlalt, on suur tõenäosus, et lapsed harjuvad ka lõpuks nende muutustega. 

«Lapsed hakkavad nägema ekraanipauside eeliseid alles siis, kui nad leiavad oma lähedasega ühise keele. Alles siis saavad nad aru, miks on nutiseadmete kõrvale panemine vajalik,» sõnab Harvardi meditsiinikooli laste- ja noorukite psühhiaater Neha Chaudhary. 

Ema Stephany räägib, et püüab samuti telefoni mitte kasutada lapse ekraanipauside aegadel. Ta soovitab seda teha ka teistel vanematel, sest tema sõnul suurendab see sidet ema ja lapse vahel. 

Tagasi üles