Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

«Olen 50 ja esimest korda armunud.» Kas keskeakriis või päriselt eluarmastus?

Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kas oled mõelnud, mis tunne on leida armastust alles 50ndates eluaastates? Kujutle, et pärast aastatepikkust sõprust ja raskeid elukogemusi leiad sügava armastuse, mis toob su ellu värsket värvi. See on põnev, hirmutav ja üllatav korraga, eriti, kui uus ja tõsine armumine algab alles 50ndates eluaastates. Nii väidab üks 50ndates eluaastates naislugeja, kes soovib oma kogemusi jagada ka teistega, tõestamaks, et eluarmastuse leidmiseks ei ole olemas kindlat vanust. 

«Olen 50ndates ja olen alles nüüd esimest korda elus armunud,» kommenteerib anonüümseks jääda sooviv naislugeja, kes soovib enda kogemust ka teistega jagada. «Kuigi see suhe algas peale tõsiseid raskusi.»

See, mis tõmbab teise inimese poole, on tugev füüsiline tõmme ning emotsionaalne ja intellektuaalne sobivus, mis ei küsi vanust. See võib juhtuda igal ajahetkel meie elus. Kuid olles 50ndates eluaastates, võib uus armumine tõstatada peas palju küsimusi ja tuua esile ebakindlust. 

«Oleme mitu aastat üksteist teadnud, kuid oleme üksteist leidnud alles nüüd,» kommenteerib naisterahvas, kes soovib enda kogemust ka teistega jagada, sest ta on ehtne näide sellest, kuidas vanadest mustritest end välja murda. «Esimest korda elus panen enda suhte esikohale, mis on toonud mu ellu uue värvikihi,» ütleb ta. 

Samuti on normaalne ka tunda uues armastuses hirmu ja ebakindlust, kuid selle asemel, et need tunded sind üle võimust võtaksid, tuleb nendega tegeleda. 

Vanemas eas tundub armastuse otsimine olevat üha raskem ülesanne, mõnel juhul isegi lausa väljakutse. Seda selle tõttu, et inimesed on selle aja peale juba elukogenumad, oskavad ennast rohkem väärtustada ja teavad, mida nad tahavad. «Uus armastus sel hetkel on põnev, kuid tihtipeale tekib küsimus, kas see väärib pingutamist ja kas ma üldse väärin seda õnne.» 

Õnne vastu võtmist võib võrrelda näiteks uue mööblieseme hankimisega. Sa leiad selle kodutoodete poest, sulle meeldib see ja sa ostad selle. Ka koju tuues pakub see sulle palju rõõmutunnet, kuid alguses tundub see siiski vanade esemete juures võõrana. Et sa sellega ära harjuksid, peab see sul kodus mõned päevad või nädalad seisma, nii et see annaks sulle lõpuks koduse tunde. 

Peresuhete ja uue romantilise suhte vahel tasakaalu leidmine võib esialgu tunduda keeruline. Oluline on leida tasakaal nii üksi olemise, koosolemise ja peresuhete vahel, sest ainult nii püsivad kõik suhted tervislikumana. Nii muutub ka aja jooksul koosolemine loomulikumaks. 

Uues suhtes kerkib alati esile küsimus «Mis siis, kui see ei toimi?». Selle asemel, et muredesse kinni jääda, tuleb muuta oma vaatenurki ja keskenduda praegustele rõõmudele ja uutele kogemustele. Kindlasti lisab stressi ka see, kuidas suhtuvad lapsed vanema uude partnerisse. Ega sellele ei leia vastust enne, kui kaaslast kaasata pere tegevustesse. 

Suhted on nagu iseenda peeglid, mis annavad meile uue vaate iseendast. Uue inimese tundmaõppimine võtab aega, nagu ka enda teisiti nägemine. Lase uuel inimesel pakkuda endale uusi kogemusi ja vaatenurki ning ära unusta kõige selle juures nautida sügavat sidet, mille oled oma ellu leidnud. 

Tagasi üles