Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

VAATA PILTE Mattel tõi turule maailma esimese pimeda Barbie

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ikoonilised Barbie-nukud on alati ühiskonnas toimuvaga kaasas käinud. Nüüd on mänguasjatootja Mattel toonud turule esimese pimeda Barbie, et tuua tähelepanu pimedatele ja vaegnägevatele inimestele.

Seda, et Barbie on pime, rõhutavad mitmed aspektid tema välimuse juures. Nukul on käes valge kepp, mis on nägemispuudega inimeste jaoks vajalik liikumise abivahend. Ka nuku silmad on tavapärasest veidi erinevad ning vaatavad veidi üles ja väljapoole, pakis on kaasas ka silmi kaitsvad päikeseprillid. Nuku riietuses on kasutatud taktiilseid materjale ehk materjalid on katsudes erinevad, nii saavad ka nägemispuudega inimesed riietusest parema ettekujutuse, teatas Mattel ühismeedias avaldatud teates. Pakend peaks olema tavapärasest lihtsamini avatav ning sellel olev info on esitatud ka punktkirjas.

Nukk valmis koostöös Ameerika Pimedate Ühinguga (American Foundation for the Blind) ehk testimise käigus tegid pimedad ja vaegnägijad lapsed ettepanekuid selle kohta, kuidas nukk võiks välja näha, teatas ühing.

Vaata pilte:

Lisaks toodi turule ka esimene Downi sündroomiga tumedanahaline Barbie. «Barbie- nukkudega püüame tagada, et kõik lapsed tunneksid end esindatuna ja saaksid mängida maailma, mida nad enda ümber kogevad,» ütles Mattel.

Barbie esindaja Krista Bergeri sõnul aitavad erivajadusega nukud paremini peegeldada ühiskonnas toimuvat ning võimaldavad ka erivajadusega lastel end kaasatuna tunda.

Ameerika Juhtkoerte Ühendus avaldas lootust, et peagi luuakse ka juhtkoeraga versioon pimedast Barbiest.

«Minu arvates on väga tore, et selline Barbie tehti,» ütleb nägemispuudega Annika Raide ja lisab, et nukk teeb talle väga suurt heameelt. Lisaks näitab see lastele, et meie ümber ei ole ainult ideaalsed inimesed, vaid on ka inimesi, kellel on mingisugused puudused. See aitab õppida teistega arvestama ja tänu sellele oskavad lapsed ka ise nägemispuudega inimesega kokku puutudes toimida. «See avardab nii laste kui ka täiskasvanute silmaringi, kes sellise nuku oma lapsele ostavad,» lisas Raide.

Märksõnad

Tagasi üles