Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KÕHE AVASTUS Donald Trumpi tulistajal ja Kate Middletonil on hirmutav seos

Copy
Walesi printsess Catherine.
Walesi printsess Catherine. Foto: Stephen Lock / Stephen Lock / i-Images via ZUMA Press / Scanpix

13. juulil tulistati Ameerika ekspresidenti Donald Trumpi tema kampaania ajal Pennsylvanias Butleris. Pärast vahejuhtumit on ametivõimud püüdnud välja selgitada, mis täpselt juhtus ja miks. Seda tehes on uurijad läbi otsinud 20-aastase tulistaja seadmed ja leidnud mõned allalaaditud fotod teistest avaliku elu tegelastest, sealhulgas Walesi printsess Catherine'ist.

Salateenistuse agendid tapsid Thomas Matthew Crooksi kohe, kui ta avas tule Trumpi pihta ja vigastas teda. Alates mõrvakatsest on FBI läbi otsinud nii Crooksi kaks telefoni kui ka sülearvuti. Seadmetest leiti pilte Trumpist koos teiste poliitiliste tegelastega. Väidetavalt oli Crooks salvestanud fotosid Ameerika presidendist Joe Bidenist, USA justiitsministrist Merrick Garlandist ja FBI peadirektorist Christopher Wrayst. Tal oli fotosid ainult ühest avaliku elu tegelasest väljaspool USAd: Kate Middletonist.

Crooksi tulistamise motiiv on veel teadmata ja avaliku elu tegelaste fotod tekitavad ainult rohkem küsimusi. Lihtne on eeldada, et mõrvakatsel presidendikandidaadi vastu on poliitiline motiiv, kuid uurimine pole näidanud, et Thomas Matthew Crooks oleks poliitikast eriliselt huvitatud. Tema pereliikmed ütlesid uurijatele, et Crooks ei rääkinud kunagi poliitikast. Crooks oli otsinud internetist sündmuste, kus Donald Trump viibiks, kuupäevi, väidetavalt oli ta otsinud infot ka kliinilise depressiooni kohta.

Donald Trumpi kõrv sai tulistamises haavata.
Donald Trumpi kõrv sai tulistamises haavata. Foto: Evan Vucci / AP Photo / Scanpix

Endine sisejulgeolekuministeeriumi abisekretär Juliette Kayyem ütles CNNile: «See paistab olukorrana, kus mida rohkem me teame, seda vähem me mõistame täpset põhjust.»

Endine FBI profileerija Mary Ellen O'Toole usub, et Crooksi tulistamise motiiv on seotud tähelepanu otsimisega. See selgitaks ühtlasi, miks ta mõtles ka teistele avaliku elu tegelastele, nagu president Joe Biden ja Kate Middleton, enne kui ta otsustas Trumpi rünnata.

Mõrvakatse tuli näiliselt eikusagilt, mis teeb selle veelgi murettekitavamaks. Uurijad, kes pole leidnud motiivi, ei suuda leevendada inimeste kõrgendatud kartusi, et igal ajal võib toimuda uus tulistamine.

Trumpi tulistaja Thomas Matthew Crooks.
Trumpi tulistaja Thomas Matthew Crooks. Foto: AP/Scanpix

Üllatav side Kate Middletoni ja Donald Trumpi tulistaja vahel paneb kindlasti kuningapere turvalisuse eest vastutavad isikud mõtlema. «See tõstatab tegelikult küsimuse, kui kaitstud on meie kuningliku perekonna liikmed,» selgitas kuninglik ekspert Rafe Heydel-Mankoo. Rahval on kuningaperega avatud suhe, nad saavad juurde minna, kätt suruda, lillekimbu kinkida. Ta märkis, et Ameerikas aset leidnud juhtum oli hirmutav.

Trumpi tulistamise järgsel päeval viibisid kuningas Charles III ja kuninganna Camilla asjaajamisel Jerseys, kus nad eskorditi turvaohu tõttu hotelli. Kui tehti kindlaks, et ümbrus on ohutu, sai paar oma toiminguid jätkata. «Olen kindel, et Ameerikas toimuvate sündmuste tõttu on turvalisus kõrgendatud tähelepanu all,» ütles BBC endine kuninglik korrespondent Michael Cole. Ta märkis aga, et Charles on sellise turvaprobleemiga harjunud. Siiski võib kindel olla, et kuningliku perekonna kaitsmise eest vastutavad isikud on võtnud teadmiseks mõrvakatse Ameerikas ja et tulistaja uuris ka Kate Middletoni kohta, vahendab The List.

Tagasi üles