Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Printsess Diana muutis Charlesi truudusetuse pärast üht sõna abielutõotuses (1)

Copy
Foto: TopFoto/SCANPIX

Printsess Diana ei peljanud kunagi sülitada traditsioonidele ja ujuda vastuvoolu. Sedasi toimis ta juba oma pulmapäeval, sest natuke enne pulmi oli ta saanud teada Charlesi truudusetusest. Nii otsustas Diana eemaldada pulmavandest ühe sõna, mida ta ei pidanud enam vajalikuks.

Diana ja Charlesi pulmad toimusid 29. juulil 1981 – peaaegu 43 aastat tagasi. Enne abiellunud kuninglikud pruudid, nagu kuninganna Elizabeth, printsess Margaret ja printsess Anne, tõotasid tseremoonia ajal oma abikaasale kuuletuda, kuid Diana hoidis sellest lubadusest kõrvale.

Selle asemel lubas ta Charlesi laialdaselt jälgitud tseremoonia ajal Püha Pauluse katedraalis armastada, lohutada, austada ja olla ta kõrval nii haiguses kui tervises. Kuid ei sõnagi abikaasale kuuletumisest.

New York Timesi teatel pidasid Charles ja Diana selle sõna lisamise (ja lõpuks ka väljajätmise) üle väga tõsiseid arutelusid ja mitte kellegi teise kui tolleaegse Canterbury peapiiskopi dr Robert Runciega.

Westminsteri kloostri dekaan Edward Carpenter teatas, et tal on tänapäevase lähenemise üle tegelikult hea meel. «Abielus peaks olema kaks võrdset partnerit ja kui on olemas domineeriv partner, siis vanne seda ei lahenda. Ma arvan, et niiviisi on see palju kristlikum.»

Ühtlasi elas Diana läbi isiklikku südamevalu ja jättis pulmad peaaegu üldse ära. Diana tunnistas Andrew Mortoni raamatus «Diana: Her True Story», et tal on kasvav mure seoses Charlesi ja Camilla lähedase suhtega. Väidetavalt oli ta avastanud, et Charles oli enne pulmi ostnud Camillale isikupärastatud käevõru.

Printsess Diana ja Charlesi pulmad 1981. aastal.
Printsess Diana ja Charlesi pulmad 1981. aastal. Foto: PA Wire / PA Images / Scanpix 

Dianal oli kange tahtmine pulmad ära jätta, kuid tema õed leedi Sarah ja leedi Jane veensid ta ümber. Ta märkis ka, et mesinädalatel kandis tema värske abikaasa mansetinööpe, mille oli kinkinud talle Camilla, vahendab Tyla.

Charles ja Diana läksid lahku 1992. aastal ja lahutus jõustus 1996. aastal. Vaid aasta hiljem sai printsess Diana 36-aastasena Pariisis autoõnnetuses surma ning temast jäi maha kaks poega, prints William ja prints Harry.

Tagasi üles