Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Päästa end kiilanemisest! Juuste väljalangemisele tõmbad pidurit lihtsa nipiga

Copy
Juuste väljalangemine ja hormoonid on üksteisega tihedalt seotud.
Juuste väljalangemine ja hormoonid on üksteisega tihedalt seotud. Foto: Shutterstock

Oled märganud, et juuksed ei ole enam nii paksud kui varem? Juuste hõrenemine on probleem, millest räägivad nii naised kui ka mehed üle kogu maailma. See pole mitte esteetiline mure, vaid ka emotsionaalne väljakutse, mis nõuab kiiresti tegutsemist. 

Juuste kaotus on tundlik teema nii naistele kui ka meestele, mis mõjutab enesekindlust ja heaolu. Kui probleem ilmneb ilma selge põhjuseta, on esimene samm pöörduda perearsti poole, kes võib vajadusel suunata täiendavateks uuringuteks dermatoloogi juurde. Samuti võib abi pakkuda trihholoog, kelle igapäevasteks ülesanneteks on juuste ja peanaha seisundi probleemide lahendamine. 

«Juuste kaotusel on palju võimalikke põhjusi,» selgitab Philip Kingsley trihholoog Anabel Kingsley. «Need hõlmavad hormonaalseid muutusi, geneetikat, kilpnäärme tervist, toitumispuudulikkust, stressi ja peanaha tervis.»

Tüüpilisemad põhjused 

Naiste puhul hakkab juuste hõrenemine toimuma keskosast ning üheks levinumaks probleemiks on telogeenne effluvium, mis on liigne igapäevane juuste väljalangemine. 

«Kuigi 40 on noor, on see ka vanus, mil paljud naised sisenevad perimenopausi, kus östrogeeni tase hakkab muutuma ebastabiilseks ja langema,» kommenteerib trihholoog. «Östrogeen toetab peanahka ja aitab hoida juukseid kasvufaasis, nii et selle hormooni kõikumised võivad põhjustada igapäevase juuste väljalangemise suurenemist.»

Kuidas probleemi lahendada? 

Üks võimalus, mida trihholoog soovitab, on minodiksiil, mida saab kasutada nii tablettide kui ka lokaalsete tilkadena. «Hormonaalne juuste väljalangemine võib toimuda sageli, kuid lokaalsed tilgad aitavad seda hõlpsasti vähendada.» Lisaks võib dermatoloog kirjutada välja spironolaktooni, mis aga ei pruugi kõigile sobida. 

Juuste hõrenemine ei pea olema lõplik. Õigete sammude ja professionaalse abiga saab juukseid taastada ja enesekindlust tagasi võita. Kui seisad silmitsi sarnaste probleemidega, ära kõhkle pöörduda spetsialistide poole ja otsida lahendusi, mis töötavad just sinu jaoks. 

Märksõnad

Tagasi üles