Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

190-kilone iirlanna leidis Eestist abi ning kaotas 120 kilo

Copy
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Shutterstock

190 kilo kaaluv 32-aastane Martha McCarthy, kes ei suutnud oma tippkaalus olles enam üle paari minuti kõndida ning iga liigutus võttis võhmale, ei suutnud aastaid oma kaalu vähendada. Ülekaal vaid kasvas. 

32-aastane Martha McCarthy hakkas kaalus juurde võtma 20-aastaselt, kui sai oma esimese töökoha hotellis. Naine jättis sageli hommikusöögi vahele, näksis lõunaks võileiba, aga õhtusöögiks sõi suuri portsjoneid rasvast kiirtoitu ning maiustas rohkelt ning tarbis seetõttu meeletult kaloreid.

Ta tunnistas Sunile, et suurem osa kaalust juurde tuli tänu harjumusele üksi süüa – teiste ees ta vältis toidu suhupistmist. Näiteks napsas ta tööl hommikusöögilaualt vorstikesi ja käis neid vetsus söömas. Samuti jõi ta päevas seitse purki limonaadi ja sõi öösiti üksinda oma toas olles kuni kümme tahvlit šokolaadi. 

Ülekaal läks eriti hulluks 2020. aastal koroonapandeemia ajal. Eneseisolatsioon soodustas naise ülesöömist veelgi ning tema kaal tõusis 190 kilogrammini. Igal sammul tegid põlveliigesed põrguvalu, öösiti kippus ta uneapnoe tõttu lämbuma. Naine väidab, et proovis erinevaid dieete, kuid ükski neist ei aidanud. Seejärel otsustas ta teha maovähendusoperatsiooni.

Martha tegi uurimistööd ja leidis sobivaima kaalulangetamiskliiniku Eestist ning maksis lendude, hotelli ja operatsioonide eest 6100 eurot.

2021. aasta augustis tehtud operatsiooni järel kaotas ta üheksa kuuga lausa 63 kilogrammi. Siis tekkisid tal paraku tõsised terviseprobleemid. Tal avastati sapikivid. Samuti on ta viimase kolme aasta jooksul olnud mitu korda haiglaravil maohaavandite ja lekkiva soole sündroomi tõttu.

Samas ütles McCarthy, et ta kannatab 100 korda pigem nende terviseprobleemide käes, kui oleks taas ülekaalus ja võitleks nende muredega, mis tal ligi 200-kilosena olid. 2024. aasta kesksuveks on ta kaotanud 120 kilo ja kogub nüüd raha liigse naha eemaldamise operatsiooni jaoks. McCarthy ütles ka, et ta ei kõhkle vajaduse korral uuesti maovähenduslõikust korrata.

Tagasi üles