Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Prints Harryle saadeti ema surma kohta kummaline sõnum

Copy
Prints Harry koos Meghan Markle'iga.
Prints Harry koos Meghan Markle'iga. Foto: Shutterstock

Los Angelese kohal lendles neljapäeval salapärane bänner, mis oli suunatud prints Harryle, kes oli parasjagu koos Meghan Markle'iga ESPY auhindade jagamisel.

Pat Tillmani Teenistuse auhinda vastu võttes nähti lennukit, mis vedas bännerit sõnumiga «PRINCE HARRY: INVESTIGATE MUMIS DEATH» (Prints Harry, uuri ema surma).

Piloot ja bänneri tellijad on praegu teadmata. Sõnumi eesmärk ja surm, millele see viitab, on ebaselged. Tõenäoliselt viitab see Harry ema, printsess Diana surmale, keda ta oma 2023. aasta memuaaris kutsus «mummyks».

Printsess Diana suri 36-aastasena 1997. aastal Pariisis toimunud autoõnnetuses saadud vigastustesse. Tema surm on aluseks mitmetele vandenõuteooriatele – alates väidetest, et ta mõrvati Briti riigi poolt, kuni oletusteni, et ta oli õnnetuse ajal rase.

2006. aastal koostati 800-leheküljeline raport «Operatsioon Paget», et hinnata Diana surma tõendeid ja käsitleda 20 peamist vandenõuteooriat, mille esitas Mohamed al-Fayed, kelle poeg Dodi Fayed hukkus koos Dianaga. Raport sisaldas ulatuslikke intervjuusid Diana lähimate inimestega, sealhulgas prints Williamiga ja tema sõpradega, kohtuekspertiisi tõendeid õnnetuspaigalt ning CCTV kaadreid.

Raportit kasutati 2007. aasta ametlikus uurimises, mis lõpetati 2008. aastal. Uurimise tulemusel leiti, et Diana surm oli autojuhi hooletust sõitmisest ja nende autot jälitavast paparatsost põhjustatud. Tulemuses oli märgitud, et autos viibijatest ei kandnud keegi turvavööd.

Uurimise eesmärk oli Briti ajaloo valulik peatükk sulgeda, kuid mitmed, sealhulgas prints Harry, pidasid järeldust ebapädevaks. Harry kirjeldas uurimise tulemust oma memuaaris kui halba nalja ning tõi esile, et prints William oli temaga samal meelel. Ta tundis, et paparatso rolli tema ema surmas ei käsitletud korralikult, mille tõttu jäid mitmed küsimused vastusteta ja keegi ei vastutanud, vahendab Newsweek.

Harry ütles memuaari avaldamise ajal intervjuus Anderson Cooperile, et nad olid Williamiga uue uurimise alustamist kaalunud. «William ja mina olime kuulnud, et «juhtum oli nagu jalgratta kett – kui sa eemaldad ühe keti osa, oleks tulemus teine» ja paparatso jälitamine oli osa sellest. Aga siiski, kõik pääsesid puhtalt,» ütles Harry.

Küsimusele, kas Harry kavatseb uurimist uuesti avada, vastas ta: «Ma ei tea isegi, kas see on praegu võimalik. Aga ei, ma arvan... kas ma tahaksin seda nüüd üldse teha? See on neetud küsimus.»

Harry pole uurimise taasavamise võimalusest pärast memuaari avaldamisest rääkinud, kuid tema kommentaarid rõhutavad, et küsimused Diana surma kohta on endised.

Tagasi üles