Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

TULEB TUTTAV ETTE? Põhjus, miks edukatel naistel on raske meest leida (1)

Copy
Foto: Shutterstock

«Võib-olla peaksid oma latti allapoole laskma?» – see on lause, mida Annika kuuleb regulaarselt. Ta on edukas arst ja näeb suurepärane välja. Iga mees võiks uhkusega tema kõrval sammuda.

Paljude meeste jaoks tunduvad sellised naised aga pigem hirmutavad kui atraktiivsed. Oma ettevõtte asutanud Marion kuulis aga, kuidas üks mees ütles tema kohta: «Marion on nagu poe vaateaken. Sa võid sealt ju midagi soovida, kuid ei saa seda endale lubada.»

Annika kirjutas oma karjääri kohta kohtinguprofiilis vaid ühe sõna – meditsiin. Ja sai palju küsimusi medõe vormiriietuse kohta.

Annika oli aasta aega ühe kunstnikuga suhtes ja arstina teenis ta kaks korda rohkem kui tema. Tal polnud sellega alguses probleeme: restoranis või puhkusel kandis kulud alati Annika. Mõne kuu pärast tõstis mehes pead kadedus. Ta tegi inetuid kommentaare, kui Annika endale riideid ostis ja uue auto liisis. Juba need mõnitused olid tüütud, aga kui mehel pidevalt endised tüdruksõbrad külas käisid, sai Annikal villand ja ta lõpetas suhte. «Mul oli tunne, et ta tahab mulle näidata, kui ihaldusväärne ta on, ja ka kuidagi alandada. Need võimumängud tegid haiget,» ütles Annika.

Pole saladus, et enesekindlatel naistel on kohtingutel raskem. Kirjanik Anne-Kathrin Gerstlauer nimetab seda nähtust sooliseks tutvumislõheks. Ta süüdistab traditsioonilisi soorolle selles, et mehed ja naised endiselt ei käi võrdsetel tingimustel kohtamas. Mehed tahavad olla vallutajad ja seetõttu käivad kohtamas naistega, kes jäävad karjääri poolest neile alla.

Aga miks enesekindlad naised mehi hirmutavad? Psühholoog Alexandra Hartmann selgitas: «Mehelikkust on alati määratlenud see, et oled teistest parem. Kuid paljudel meestel on vajadus, et naine vaataks neile alt üles. Võrdse staatusega naist imetletakse vähem.» Naine on teretulnud lisaraha teenima, kuid niipea, kui ta panustab leibkonna sissetulekutesse üle 40 protsendi, suureneb mehe psühhosotsiaalne stress, kinnitab Briti Bathi ülikooli uuring.

Tunneli lõpus paistab valgus

Soome uuring näitab aga, et asjad on muutumas. Helsingi ülikooli käitumisteadlased leidsid, et meeste isiksused on viimastel aastakümnetel muutunud. Selliste omaduste, nagu enesekindlus ja sotsiaalsed oskused, väärtus on tohutult tõusnud, kuid mehelikkuse väärtus mitte. Lisaks on noorematel põlvkondadel uued eeskujud: töötavad emad.

Merit kohtus oma viis aastat noorema elukaaslasega tööl, kus viimane töötas oluliselt madalamal ametipulgal. «Minu poiss-sõber on alati öelnud, et tema arvates on minu koht tegevjuhina väga atraktiivne,» ütles Merit. Tema jaoks ei ole karjääri tegev naine hirmutav, vaid täiesti normaalne. «Teda kasvatas ema, kes on arst ja töötas alati palju.»

Teine positiivne näide on Mirjam, kes juhib ehitusettevõtet, mille ta võttis üle oma isalt. «Naise ja eksbossi tütrena pidin end kõvasti tõestama,» rääkis ta. Kuna ta oli väga hõivatud, tuli tema mees töölt ära, et hoolitseda nende kahe lapse eest. «Mu mees mõistab, kui palju see võimalus ja juhipositsioon mulle tähendavad.»

Tagasi üles