Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

POLEKS ARVANUD Just seda seltskonda ähvardab suurem risk vähki haigestuda

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Enamik inimestest soovib olla rikas, sest kes siis ei unistaks finantsiliselt muretust elust? Kuid nagu uuest uuringust selgub, on mõnikord parem elada vaesena kui rikkana.

Helsingi ülikoolis tehtud uuringus vaadeldi seost sotsiaalmajandusliku staatuse ja mitmesuguste haiguste vahel.

Uuringu tulemused näitasid, et neil, kellel on rohkem varandust, on ka suurem geneetiline risk haigestuda rinnavähki, eesnäärmevähki ja teistesse vähivormidesse.

Seevastu vähem jõukad inimesed on geneetiliselt vastuvõtlikumad diabeedile ja artriidile, samuti depressioonile, alkoholismile ja kopsuvähile.

Uuringu juht, doktor Fiona Hagenbeek ülikooli molekulaarmeditsiini instituudist ütles, et esialgsed tulemused võivad viia selleni, et teatud haiguste sõeluuringu protokollidesse lisatakse polügeensed riskiskoorid, mida kasutatakse haiguste riski mõõtmiseks geneetika alusel.

Uuringu tegemiseks kogus doktor Hagenbeeki töörühm umbes 280 000 soomlase genoomika, sotsiaalmajandusliku staatuse ja terviseandmeid.

Varasemad uuringud on väidetavalt näidanud mõningaid riskierinevusi, mis sarnanevad sellega, mida teadlased ka seekord leidsid.

Kõnealust uuringut on reklaamitud kui esimest, milles otsitakse seost lausa 19 haiguse puhul, mis on levinud suure sissetulekuga riikides, vahendab New York Post.

Teadlased juhtisid tähelepanu sellele, et konkreetsete elukutsete ja haigestumisriski vaheliste seoste täielikuks mõistmiseks tuleb uuringutega jätkata. Näiteks tuleks neid uuringuid teha ka madalama sissetulekuga riikides.

Tagasi üles