Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

TÖÖTAB VÕI EI? Õlle abil päevitamine on uus moehullus – kas kuldne jume on tagatud?

Kas naha kastmine õllega on hea mõte?
Kas naha kastmine õllega on hea mõte? Foto: Shutterstock

TikTokis levib kulutulena trend, kuidas väidetavalt saab pronkskuldse naha ilma isepäevituvate kreemideta. Vaja on vaid õlut. Kas sügava tumeda päevituse saabki nii lihtsalt? 

TikTokis leviva trendi kohaselt pole kauni ja intensiivse päevituse jaoks vaja muud, kui päikese käes lesimise ajal nahka õllega niisutada. Väidetavalt on just humal see, mis sügava ja tumeda nahatooni aitab tagada. 

See pole nii lihtne 

Nahaarstid aga soovitavad selle hulluse kõrvust mööda lasta ning oma nahal proovimata jätta. Ekspertide sõnul pole ohutut päevitust olemas ja päikese käes praadimine on igal juhul nahale kahjulik. Sõltumata sellest, kas kasutad päevitusõli, päikesekaitsekreemi või õlut, ei soovita nahaarstid päikesega liialdada.

Florida One Medicali spetsialist dr Kritika Joshi on veelgi konkreetsem ja ütleb, et ohutut päevitamist pole olemas ning päikese käes ei peaks ennast üldse kõrvetama. «Keha toodab melaniini ning päevitus on keha loomulik kaitsemehhanism, mis kaitseb nahka päikese kahjustuste eest,» lisas Joshi.

Seega päevituse jaoks enda õllega üle valamine on tema sõnul väga ohtlik ning ei soovita seda mingil juhul järele proovida. «Õlu ei aita sul päevitada, vaid aitab päikesepõletust saada,» selgitas ta. «Lisaks on humalajoogis mitmeid komponente, mida sa tegelikult oma nahale kanda ei tahaks. Õlles sisalduv alkohol kuivatab nahka, lisaks peseb endale õlle peale kallamine tõenäoliselt maha kõik päikesekaitsekreemid, mida kasutasite.»

Veelgi enam – õlle lõhn võib ligi meelitada tüütuid sääski ja muid putukaid. Vähetähtis pole ka nüanss, et end õllega kastes jääb tahes-tahtmata külge ka liisunud kesvamärjukese ebameeldiv aroom. 

Tagasi üles