Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

MÜÜT Selgus libiidot langetav toiduaine, mida ekslikult kire sütitajaks peetakse

Copy
Kas usud šokolaadi kirge tõstvasse mõjusse?
Kas usud šokolaadi kirge tõstvasse mõjusse? Foto: Shutterstock

Kes poleks kuulnud, et austrid, šokolaad, šampanja ja tšilli magamistoas kired lõõmama panevad. Aga on sellel üldse tõepõhja all või on tegu magusate linnalegendidega? 

Asteegid võisid olla esimesed, kes leidsid seose kakaoubade ja seksuaalse iha vahel: keiser Montezuma tarbis kire õhutamiseks suurtes kogustes ube.

On ahvatlev mõte, et šokolaadil on otsene ja positiivne mõju seksuaalsusele – see on nii levinud väide, et tundub peaaegu usutav. Mõned uuringud on isegi väitnud, et šokolaadi söövatel naistel on suurem libiido kui neil, kes seda ei söö. Kuid see ei ole sama, mis põhjus ja tagajärg.

Puuduvad reaalsed tõendid selle kohta, et šokolaad – või mõni muu toit või jook – toimib afrodisiaakumina. Paljudele toiduainetele on omistatud kirge sütitavad omadused ja neil on tavaliselt tugev platseeboefekt. Teisisõnu panevad nad sind mõtlema seksile ja see loobki vastava meeleolu. 

Paljud tooted on omandanud afrodisiaakumi maine lihtsalt seetõttu, et need olid kunagi eksootilised toiduained või kallid delikatessid. Algselt oligi šokolaad rikaste ja kuulsate luksuskaup, millest tavakodanikud peamiselt vaid unistasid. 

Tegelikult võib šokolaadi magusus ja suur suhkrusisaldus mõõdukat tarbimist ületades potentsi hoopis negatiivselt mõjutada. 

Tagasi üles