5 levinud viga, mida vanavanemad teevad

Naine
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Vanavanemaks olemine, võrreldes enda laste kasvatamisega, võib olla palju lihtsam ja murevaba. Samas on teatud asjad, mida vanavanemad sageli unustavad. Nõustaja Christopher Hansen annab näpunäiteid, mida ei tohiks teha, et mitte laste või lastelastega riidu minna. 

Raha või kingituste andmine

Pea igas peres tuleb ette, et vanavanem pistab salaja suurema rahatähe lapselapse kätte või ostab mõne kingituse. Selline käitumine võib vanavanemale tunduda lihtsa hellitamisena, kuid vanematel on sellest teine nägemus. Nende jaoks võivad kingid tunduda ebasobivad, liiga kallid või ülemäärased, seega tuleks vanematega enne nõu pidada, kas on üldse vajalik midagi lapsele osta. 

Vanemate ja lapselaste ajaga mittearvestamine

Sageli kiputakse unustama, et nii vanematel kui ka lastel on enda kohustused, nagu töö, kool, kodutööd ja muu. Vanavanemad peavad mõistma, et nende lapsed on täiskasvanud inimesed, kes kujundavad ise oma pere elu ja ajakava. Alati ei ole aega ega soovi vanavanematega ajaveetmiseks, sest käsil on muud planeeritud tegemised või ollakse päevast lihtsalt väsinud. Etteteatamata küllaminek võib jätta mulje sellest, et vanavanem hoolib ainult enda mugavusest ja mitte teiste ajast. Samuti võib ette tulla, et lastelastega veedetud aeg proovitakse võimalikult pikaks venitada, kuid lõpuks ei ole tähtis see, kui kaua koos ollakse, vaid kui kvaliteetselt on aeg veedetud.

Vanemate kasvatusviisi kritiseerimine

Juba kogenud lapsevanemana võib olla raske näha, kuidas lapselapse kasvatamine käib, eriti siis, kui ei järgita sama kasvatusviisi. Mõnikord peavad vanavanemad seda enesestmõistetavaks, et nende lapsed samade meetoditega jätkavad, nagu neid kunagi kasvatati. Tegelikult on igal lapsevanemal enda nägemus laste kasvatamisest ning kui vanavanem hakkab sellesse sekkuma, võib ta tekitada suhtesse nii laste kui lastelastega mõra. 

Piiride mitteaustamine

Olgu see kingituste tegemine või kasvatusviisis, kui vanemad tunnevad, et nende emad ja isad ei austa nende aega ja kasvatusreegleid, siis võib see omavahelistele suhetele negatiivselt mõjuda. Lastelaste elust osasaamiseks peab nõustuma nende reeglite ja tingimustega, mis vanemad on loonud, ja neid austama. Mida tugevam on suhe ja suhtlus lapsega, seda väiksem on tõenäosus, et tekivad konfliktid lapselapsega. 

Probleemide lahendamata jätmine

Nii laste kui lastelaste eest hoolitsemine võib olla keeruline ning ühel hetkel võib juhtuda, et tehakse midagi, millega vanemad ei ole üldsegi päri ning väljendavad selle üle pahameelt. Isegi siis, kui vanavanema meelest on õigesti käitutud, on tähtis vabandada ja lubada, et sama viga ei korrata. Vabandamine ja suhete parandamine ei ole märk nõrkusest, vaid näitab seda, et austatakse teisi ja nende tundeid, vahendab Huffpost. 

Tagasi üles