SALAJANE TAPJA Levinud tunne toob surma kiiresti palju lähemale

, Suvereporter
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eksperdid räägivad, et üksildus ei mõjuta ainult vaimset tervist, vaid suurendab ka šokeeriva 56 protsendi võrra ühe maailma suurima surma põhjustaja saamise riski.

Uuringute järgi võib pikaajaline üksildus suurendada insuldi saamise riski enam kui poole võrra. Näiteks keskealistel inimestel, keda valdas isoleerituse tunne, oli järgmise dekaadi jooksul märkimisväärselt suurem tõenäosus saada insult, vahendab Daily Mail.

Harvardi ülikooli uuringu põhjal oli suurim risk insulti saada neil, kes olid üksildust kogenud juba mitu aastat järjest. Ekspertide sõnul suurendab see tõenäosust kroonilise üksilduse tekkeks ning selle ennetamiseks on soovituslik regulaarselt arstlikus kontrollis käia.

2023. aastal kuulutas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) üksilduse oluliseks ülemaailmseks terviseohuks, kõrvutades selle mõju tervisele 15 sigareti suitsetamisega päevas. Varem on üksildust seostatud südame-veresoonkonna haiguste riskiga, kuid teadlaste sõnul on see üks esimesi uuringuid, mis tõestab selle seost insuldiga.

Uuringu tegemiseks loodi üksilduse skoor, kasutades aastatel 2006–2008 tehtud küsimustiku andmeid, kus osales 12 000 ameeriklast vanuses 50 eluaastat ja rohkem. 2012. aastal esitati uuesti samad küsimused 8936 inimesele, kes olid nõus uuringut jätkama. Osalejad liigitati kas «püsivalt madalasse»; «vähenevasse», kui nad olid varem olnud üksildased, kuid enam mitte; «hiljuti tekkinud», kui nad said alguses madala ja seejärel kõrge üksilduse skoori või «püsivalt kõrgesse», kui nad olid mõlema küsitluse ajal üksildased.

Pärast sotsiaalse isolatsiooni ja depressioonisümptomite kontrollimist leidsid teadlased, et neil, kes olid uuringu alguses üksildased, oli 25 protsenti suurem risk saada insult kui neil, kes polnud üksildased. Ajakirjas eClinicalMedicine avaldatud tulemuste järgi oli risk kõige suurem nende seas, kes liigitati «püsivalt kõrge» skoori hulka – 56 protsenti suurem tõenäosus kui neil, kes liigitati «püsivalt madala» skoori sekka.

Tagasi üles