Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Kui suur seksiisu on juba ebatervislik?

Copy
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Shutterstock

Seks on mõnus ja kasulik, aga nagu ka alkohol, on sellest võimalik sõltuvusse jääda. Ja sõltuvused, teadupärast, on kahjulikud ja vähendavad elukvaliteeti. Kui suur seksisoov on juba liiga suur ning peaks häirekellad tööle panema? 

On teatud märke ebatervislikust seksiihast ja neid punaseid lippe ei tohiks märkamata jätta:

  • Raske on keskenduda igapäevastele asjadele, kuna kõik mõtted on seotud seksiga.
  • Igal võimalusel valib seksisõltlane vaatamiseks erootilise sisu.
  • Seksisõltlasel on raske leppida vaid ühe seksuaalpartneriga.

Väga sageli aetakse seksisõltuvust segamini kõrge libiidoga, kui inimene vajab seksi vähemalt kord päevas. Seksisõltuvuse tunnuseks on teiste eluvaldkondade häirumine. Pidevad mõtted seksist ei võimalda täisväärtuslikult elada, kuna keskendumine on tugevalt rikutud ning elu hakkab vaikselt murenema. 

Mis seksisõltuvuse põhjustab?

Hormonaalne tasakaalutus

Kõrge suguhormoonide tase mõjutab otseselt seksisoov. Reeglina on ebanormaalselt kõrge testosterooni tasemega inimesed väga impulsiivsed ja ohjeldamatud. Äärmuslikel juhtudel võib hormoonidest ajendatud inimene seksuaalse rahulduse nimel isegi kuriteo toime panna.

Psühholoogilised põhjused

Sageli käib seksisõltuvus käsikäes ärevushäirete, depressiooni ja isiksusehäiretega. Seksuaalne sõltuvus ei ole alati seotud vaimsete probleemidega, kuid kaugelearenenud juhtudel kannatab vaimne stabiilsus. 

Tagasi üles