Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Politseiniku poolt süüdlaseks lavastatud naine veetis asjatult 43 aastat vanglas

Sandra Hemme
Sandra Hemme Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides 43 aastat trellide taga veetnud vaimuhaige naine osutus süütuks: kuriteo pani tegelikult toime politseinik.

Sandra Hemmet süüdistati Missouri osariigis St. Josephis raamatukogutöötaja Patricia Jeschke tapmises. Algselt mõisteti talle surmanuhtlus, kuid 1980. aastal muudeti see eluaegseks vanglakaristuseks. Ainus tõend Hemme vastu oli tema enda ülestunnistus, mida advokaadid nimetasid ebajärjekindlaks ja faktiliselt ebaõigeks.

Hemme oli selleks hetkeks juba kaheksa aastat psühhiaatriahaiglas arvel. Ta kannatas derealiseerumise, kuulmishallutsinatsioonide ja tal oli probleeme narkootikumidega. Kohtualuse advokaadid väitsid, et politsei kasutas ära Hemme vaimuhaigust ja sundis teda andma valeütlusi, kui ta oli rahustite mõju all. «Mõnel hetkel sai ta nii tugevalt ravimeid, et ta ei suutnud isegi pead püsti hoida, nii et ta seoti tooli külge,» kirjeldasid Hemmeti advokaadid The Guardianile.

14. juunil otsustas ringkonnakohtunik pärast naise juriidilise meeskonna tõendite läbivaatamist, et Hemmel ei ole Jeschke juhtumiga mingit pistmist. Selgus, et raamatukogu töötaja tappis kohalik politseinik, kes läks hiljem teise kuriteo eest vangi. 63-aastane Hemme tuleb nüüd 30 päeva jooksul vabastada. Hemme advokaadid märkisid, et tema vanglakaristus on pikim naise suhtes süüdimõistev kohtuotsus USA ajaloos.

Tagasi üles