Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Kriisikommunikatsiooni ekspert paljastab, miks printsess Catherine just nüüd avalikkuse ette ilmus

Copy
Printsess Catherine tegi reede õhtul kauaoodatud postituse.
Printsess Catherine tegi reede õhtul kauaoodatud postituse. Foto: Scanpix / AFP

Mitmete raamatute autor ja hinnatud kriisikommunikatsiooni ekspert Molly McPhereson on viimase aasta jooksul Briti kuningapere tegemistel ning nende kommunikatsioonil silma peal hoidnud. Naise sõnul oli printsess Catherine'i reedeõhtune postitus hoolikalt kalkuleeritud ja selle tegelikuks eesmärgiks oli taastada usaldus avalikkuse ja kuningliku perekonna vahel.

Molly McPhereson tõi välja printsess Catherine'i tehtud ühismeedia postituse erinevad nurgad. Ta selgitas, millist rolli mängivad kõige pisemadki detailid avalikkuse arvamuse kujundamisel. 

Ajastus

Postitus tehti reede õhtul, kui suurem osa inimestest on end juba uudistelainelt välja lülitanud. Selline ajastus annab McPhereson'i sõnul märku sellest, et kuningakoja kommunikatsioonitiim püüdis uudise levikut teadlikult hallata. 

Antud ajastuse põhjus on reeglina see, et sõnumi levimise ajaraami üritatakse väga konkreetselt piirata. «Ka ma ise olen reede õhtut uudise levitamiseks kasutanud. See ei tähenda alati, et proovitakse midagi varjata või inimesi kuidagi petta – nii püütakse lihtsalt asju kontrolli all hoida,» sõnas McPhereson.

Visuaal

Printsessist postitatud foto on hingematvalt kaunis. «Teades, mida Catherine läbi on elamas, sobib sellises soises metsas tehtud pilt imehästi! Foto peegeldab seda, et printsess peab endiselt haigusega võitlema, kuid tema näole langev valgus on justkui lootusekiir. Tema on lootusrikas, palee on looturikas,» rääkis kriisikommunikatsiooni spetsialist, lisades, et fotoga süstiti avalikkusele ka paras annus tunnet, et kuninglik perekond on nüüdsest kõige toimuva osas täiesti läbipaistev.

Isiklik avaldus

«Postituse tekst tuleb otse printsessilt endalt. Tegemist ei olnud järjekordse ametliku avaldusega palee heaks töötavatelt kommunikatsiooniinimestelt – nemad ei ole tänaseks enam avalikkuse jaoks usaldusväärne allikas ja neil tuleb usalduse taastamisega vaeva näha. See on sõnum otse Catherine'ilt, Walesi printsessilt.»

Sõnastus

McPheresoni sõnul on postituses kasutatud väljendeid, mida kuningliku perekonna liikmed ametlikus suhtluses kunagi ei kasuta, kuid just need väljendid aitavad avalikkusel lihtsamini samastuda. «Need ei ole asjad, mida ütleks printsess. Küll aga kasutaks neid väljendeid Kate Middleton. See on sõnum, mis kõnetab kõiki.» 

Punkt kõlakatele

Printsess kirjutas oma avalduses järgmist: «Teie kõigi toetus on minu ja Williami jaoks tähendanud väga palju ning see on aidanud meil mõlemal elu keerulisi kadalippe läbida.». McPhereson usub, et selle sõnumiga püüti erinevatele vandenõudele punkt panna. «See paneb paika vandenõuteoreetikud, kes väitsid, et printsess ei ole enam elavate kirjas, ja ka need, kes spekuleerisid, et printsess viibib USAs vähiravikeskuses. Ta on Windsoris, ta on kodus ja taastub,» selgitas spetsialist. 

«Nüüd see osa, kus ta mainib elu keerulisi kadalippe – ma usun, et see on suunatud summutama ka kõlakaid, mis Catherine'i ja Williami suhte kohta levisid. Ta ei räägi ainult oma haigusest, vaid kõikidest takistustest, mis neil kahel on tulnud koos ületada.»

Tulevik

Mitu lõiku kõnealuses postituses kirjeldavad, millised on printsessi plaanid tulevikuks. «Seal seisab, et avalikkus näeb teda vaid siis, kui printsessi enesetunne on piisavalt hea. Ta tahab aega veeta tehes asju, mis teda rõõmustavad. Ta lisas, et hakkab tasapisi kodust töötama. See kõik annab inimestele lootust, salgamata, et võitlus haigusega pole veel läbi.»

Ühismeediasse populaarse postituse teinud kriisikommunikatsiooni eksperdi sõnul on terve printsessi avaldus täis väljendeid, mis peaksid inimestesse kannatlikkust süstima. «Selle avalduse mõte ei ole rääkida Catherine'ist, vaid teha avalikkusele ja ajakirjandusele selgeks, kuidas nemad peaksid printsessi suhtuma. Nad toovad välja kannatlikkuse ja empaatia. Selgitavad, et ta ei ilmugi tihti avalikkuse ette ning seda ei maksa ka eeldada. Kogu tema aeg ja energia kulub perekonnale.»

Naise sõnul on printsess Catherine'i postituse näol tegemist osaga missioonist, millega püütakse taastada usaldust Kensingtoni palee vastu. 

Tagasi üles