VÄLDI RISKE Onkoloog paljastab viis asja, mida ta iial ei teeks

Naine
Copy
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: Shutterstock

Vähktõve üks keerulisemaid reaalsusi on see, et paljudel juhtudel ei suudeta kindlaks teha haiguse põhjust. Samas on mitmeid riskitegureid, mis võivad suurendada tõenäosust vähki haigestuda ja paljud neist on ennetatavad.

Onkoloog Waqqas Tai avaldas hiljuti viis asja, mida ta väldib, et hoida vähki haigestumise riski madalamal ning mida ta vähiarstina kunagi ei teeks. 

1. Suitsetamine. Esimese asjana tõi Tai välja, et iial ei tasuks suitsetamisega alustada. «Suitsetamine, mis tahes tubakatoodete kasutamine ja veipimine – kõik see on kantserogeenne,» hoiatab ta.

@drwaqqastai 5 things I recommend to prevent doctor *Edit: 150 minutes per week #cancerprevention #doctor #nurse #nursesoftiktok #doctorsoftiktok #healthcare #cancer #usmle #mcat #medschool #medstudent ♬ original sound - Dr. Waqqas Tai, DO

2. Alkoholi tarbimine. Tai toob järgmisena välja, et annab ka endast parima, et alkoholist täielikult hoiduda. Onkoloog märgib, et haiguste tõrje ja ennetamise keskus (CDC) soovitab tegelikult üldse mitte kangemat kraami tarbida, et vähiriski minimeerida. 

3. Punane liha. Mees soovitab kokkupoole tõmmata punase liha tarbimist. Samuti soovitab ta vältida soolatud ja suitsutatud liha söömist. 

4. Päikesekreemi vältimine. Oluliseks peab ta ka teadlikkust päikese kahjulikkusest. Ta soovitab mitu korda päevas uuendada päikesekaitsekreemi kihti ja kanda õhukesi, katvaid riideid, et mitte tervist kahjustada. 

5. Ülekaal. Tai viimane näpunäide hõlmab rasvumise vältimist. «Kui oled ülekaaluline, on sul suurem risk vähki haigestuda,» selgitab ta. «Riski vähendamiseks soovitab ta teha jõutreeningut 150 minutit nädalas.»

Tagasi üles