Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Sääsed kiusavad? Väldi neid värvitoone, et pinisevast rünnakust pääseda

Copy
Sääsk
Sääsk Foto: Shutterstock

See suvi on paljude sõnul eriti sääserohke ja tüütute pinisejate vastu katsetatakse kõiksugu vahendeid. Selgub, et oma rolli mängib ka see, mis värvi riided sul seljas on. 

Riided sääski muidugi otseselt ei peleta, aga on värvitoonid, mis on sääskede jaoks vastupandamatult ahvatlevad. Vältimaks eriti suurt sääseparve enda ümber, jäta nendes rõivatoonides riided sääserohkemal õhtul kappi. 

Sääskede jaoks on kõige vähem märgatavad valge ja heledad pastelltoonid, see nipp tasub meelde jätmist. Ka lilla ja roheline ei kuulu vereimejate meelisvärvide sekka. 

Sääski meelitavad värvid on: 

1. Punane 

Punane on eriti särav ja sääskedele märgatav, kui seda kombineeritakse kehalõhnadega, näiteks higiga, või teatud parfüümidega.

2. Must 

Kuigi sääsed tegelikult värve ei näe, tajuvad nad valgusspektris kontraste. Must loob rohkem kontrasti ja neelab rohkem soojust. 

3. Oranž

Inimese nahk, olenemata pigmentatsioonist, annab pika lainepikkusega signaali punakasoranžis vahemikus – see võib olla põhjus, miks porgandikarva kleiti kandes eriti palju sääski sinu ümber tiirleb.

4. Tsüaansinine

Selle värvitooni lainepikkus aitab sääsel potentsiaalset toitu ehk soojaverelist tuvastada isegi siis, kui peremees on liikumises. 

Tagasi üles