Kas sina juba tead? Just nii teed vahet päikesepõletusel ja ohtlikul päikesemürgitusel

Naine
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Suvel mõnusalt aega veetes ja päikest võttes ei tohiks kindlasti unustada enda tervise eest hoolt kanda. 

Kuidas teada, et oled liiga palju päikest saanud?

USA teadlaste sõnul kogeb kolmandik täiskasvanutest aasta jooksul vähemalt ühte päikesepõletust, eriti vanuses 30 ja alla. Päikesepõletus võib lõppeda arstivisiidiga ning lisaks suurendab see nahavähi tõenäosust.

Eksperdid jagavad, kuidas eristada tavalist päikesepõletust ja päikesemürgitust, sest mõlemal juhul on tegemist liiga kaua päikese all viibimisega vähese või täielikult ilma kaitseta. Päikesepõletus ja päikesemürgitus võivad sarnaselt ilmneda, kuid viimase puhul on sümptomid oluliselt tugevamad.

Päikesepõletuse peamiseks tunnuseks on punetav nahk, mis on puudutades kuum ja valulik. Tavaliselt on naha paranemist märgata kolme päeva pärast. Põletuse leevendamiseks tuleks kindlasti vältida päikest, tarbida palju vett ja puhata. Lisaks aitab ka külm kompress, aaloegeel või muud päikesepõletuse sümptomeid leevendavad kreemid. 

Päikesemürgitus ei ole tegelikult mürgitus, vaid päikesepõletuse raske vorm, millel on valulikud tagajärjed, vahendab Daily Star. Päikesemürgituse puhul esinevad kauakestvad sümptomid nagu erepunane nahk, villid, paistetus, tõsine valu, oksendamine ja palavik.  Nende esinemisel tuleb viivitamatult arstiabi otsida. 

Tagasi üles