Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

ARST HOIATAB Levinud viis lapse tõstmiseks võib põhjustada koleda vigastuse

Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Erakorralise meditsiini osakonna arst hoiatab vanemaid, sest eksisteerib väga vale viis oma lapse tõstmiseks, millega võid tahtmatult lapsele vigastusi tekitada.

Doktor J. Mack Slaughter on tuntud oma Tiktoki videote poolest, kus ta jagab oma jälgijatega kõike, mida ta on erakorralise meditsiini arstina näinud. Ühes tema hiljutises videos selgitas mees, millised võivad olla tagajärjed, kui last randmest haarates üles tõsta.

«Milline on üks viis, kuidas ei tohiks kunagi last üles tõsta?» küsib arst video alguses. Sellele järgnes pikk selgitus vigastuse kohta, mida tuntakse kui «lapsehoidja küünarnukki».

Termin «lapsehoidja küünarnukk» pärineb ajast, mil lapsehoidjad hoolitsesid laste eest ja neid süüdistati selles, et nad põhjustasid lastele vigastusi laste käte tõmbamisega, selgub Bostoni lastehaigla andmetest. 

Kõnealune vigastus tekib siis, kui küünarliigese raadiusosa libiseb paigast, jättes küünarnuki osaliselt nihestatuks. «Lapsehoidja küünarnukk» on ajutine vigastus ja seda saab korda küünarnuki paika lükkamisega õigesse asendisse. Haigla sõnul esineb see kõige sagedamini väikelastel vanuses kaks kuni kuus aastat.

Doktor Slaughteri sõnul on üks viis, kuidas vigastused võivad tekkida, kui vanemad haaravad oma lapsi randmest ja hakkavad neid niimoodi kiigutama või lennutama. Kuigi see lastele reeglina meeldib, võib selline mänguviis halvasti lõppeda.

Erakorralise meditsiini arst tunnistas isegi, et ta on varem kogemata oma lapsele nii teinud, kirjutab Independent. «Ärge öelge seda mu naisele, aga ma tegin seda kogemata meie lapsele,» ütles ta oma vaatajatele.

«Minu tütar oli sel ajal kaheaastane ja hakkas trepist alla kukkuma. Tõmbasin ta randmest üles, päästsin ta trepist alla kukkumisest, kuid ta küünarnukk läks paigast. Hea uudis on see, et ma lükkasin selle kohe tagasi oma kohale.»

Tagasi üles