Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Üheksa-aastane poiss elas kaks aastat üksi, nii et keegi ei teadnud

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Prantsuse poiss elas vanuses 9–11 (aastatel 2020–2022) täitsa omapäi ja ükski täiskasvanu ei märganud tema kohutavat olukorda. Isegi tema kooli töötajad ei osanud midagi aimata, sest vapper poiss oli väga hea õpilane.

Ka hüljatud lapse naabrid ei märganud midagi – nad uskusid, et poisi ema elab temaga, ehkki mõnikord tõid nad talle süüa. Naaber rääkis uudistes: «Minu jaoks oli see normaalne, et ema ootab teda. Mul polnud aimugi, et ta on üksi kodus.»

Uudistes oli ka juttu, et üksildane poiss toitis end enamasti kookide ja konservidega, samuti näppas ta tomateid naabri rõdult. Poiss elas tükk aega ilma kütte ja elektrita ning magas kolme teki all. Mõnikord pidi ta end külma veega pesema.

Poisi 39-aastane ema elas koos oma meessõbraga mõne kilomeetri kaugusel ja käis tal aeg-ajalt külas. Ta ostis kohalikult sotsiaalhoolekandeametilt saadud toidutalongide eest pojale poest kooke ja küpsised. Kuid ema ei jäänud kunagi ööseks, ei saatnud last kooli ega läinud talle vastu. Poisi isa oli juba ammu emast lahku läinud ega olnud pildis.

Kui sotsiaaltöötajad poisi ära viisid ja asenduskodusse organiseerisid, sai ema külastusõiguse, kuid on poega vaid kaks korda vaatamas käinud. Poisil pole huvigi ema enam näha. Vaatamata kasinatele elutingimustele, käis poiss korralikult koolis ja õppis headele hinnetele.

Ka poisi kaasõpilased ei kahtlustanud midagi, vaid arvasid, et ta hoiabki omaette. Nagu üks neist ütles: «Ta rääkis sõpradele, et sõi üksi ja sõitis üksi bussiga. Ta ei käinud õues, vaid oli kodus.»

Möödus tükk aega, enne kui ametnikud asja uurima tulid. «Kohtusin tema emaga 2022. aasta mais,» rääkis Nersaci linnapea Barbara Couturier intervjuus. «Ta tuli meile rääkima, et tal on rahaprobleeme ja me andsime talle neli toidutalongi, kuid ta võttis nende asemel mõned töödeldud toiduained, mis tekitas minus kahtlusi. Mõned elanikud olid mulle rääkinud, et seal pidavat laps üksi elama, nii et ma panin need kaks asja kokku ja helistasin politseisse.»

Poisil läheb praegu hästi ja ta on tuntud oma küpsuse poolest, vahendab Bright Side. Tema emale määrati jaanuaris 18-kuune vanglakaristus.

Tagasi üles