Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KAS TEADSID? Just nii palju verd kaotab keskmine naine menstruatsiooni ajal

Copy
Foto: Shutterstock

Maa peal elab ligikaudu 3 976 000 000 naist ja tüdrukut. Ehkki peaaegu kõigil neil on mingil eluperioodil menstruatsioon, kipub see endiselt olema sotsiaalne tabuteema. Ilmselt ei tea isegi naised oma päevadest kõike. Nii et siin on üheksa fakti päevade kohta, mida sa tõenäoliselt ei teadnud.

1. Mida vanemaks me saame, seda rohkem me veritseme, kuid päevad kestavad lühemat aega, kuni pärast menopausi lakkavad sootuks.

2. Keskmiselt kaotavad naised menstruatsiooni ajal 60 milliliitrit verd, maksimaalselt 200 milliliitrit. Kõige rohkem verd kaotame teisel päeval.

3. Menstruatsiooni jaoks peab olema vähemalt 8–12 protsenti keharasva.

4. Päevad võivad uuesti alata juba kaks nädalat pärast sünnitust.

5. Naised võivad ka menstruatsiooni ajal rasestuda. Umbes 70 protsenti naistest seksib päevade ajal, nii et kui lapseootele jääda ei soovi, siis kasuta rasestumisvastaseid vahendeid.

6. Naised kakavad päevade ajal rohkem, sest hormoonid aktiveerivad soolestiku.

7. Premenstruaalseid sümptomeid (PMS) on üle 100. Kõige levinumad on krambid (88 protsendil), rindade valulikkus (ligikaudu 70 protsendil), akne (ligikaudu 60 protsendil) ja puhitus (umbes 60 protsendil).

8. Igal naisel on elu jooksul keskmiselt 450 korda päevad. See on kokku umbes 3500 verejooksuga päeva või umbes 10 aastat pidevat verejooksu.

9. Statistiliselt on igal seitsmendal naisel just praegu päevad.

Allikas: Cosmopolitan

Tagasi üles