OLULINE Levinud laused, mille järgi tunneb ära vaimsed vägivallatsejad

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Ühelegi vägivallavormile ei ole õigustust.
Ühelegi vägivallavormile ei ole õigustust. Foto: Shutterstock

Vaimne vägivald on väga levinud ja kahjuks liiga sageli on see tabuteema, mida ohvrid häbenevad. Asjatult – vägivald ei ole kunagi ohvri süü.

Peaaegu kõik vägivallatsejad räägivad suhtes oma ohvritele sarnaseid asju, tekst tuleb nagu koopiamasinast. Toome allpool välja laused, mida kuuldes tasub oma suhtele otsa vaadata ja vajadusel resoluutseid otsuseid teha. 

Millised laused annavad alust arvata, et oled vägivaldses suhtes? 

1. «Kui sa oleks vait olnud, siis poleks ma sinu peale karjunud.» Või «Kui sa poleks nii teinud, ei oleks ma vihaseks saanud.»  

Sellise manipuleerimise abil lükkab vägivaldne inimene tüli põhjuse oma ohvrile, sest end süüdi tundva partneriga on võimalik hõlpsasti manipuleerida. Seetõttu püüabki julmur vastutust tüli ees oma ohvrist partneri õlule lükata. 

2. «Ma tegin sulle haiget, sest sa ise alustasid.» 

Kui vägivaldne partner tegi midagi lubamatut, näiteks lõi oma kaaslast või alandas teda sõnadega, peab ta kuidagi oma tegu selgitama. Seetõttu on ta sunnitud ohvri ees ennast tõde väänates õigustama. Tegelikult ei võta ta sel viisil käitudes lihtsalt oma tegude eest vastutust. 

3. «Ma tegin seda, sest ma armastan sind.»

Ka selliste sõnade abil õigustab paarisuhtes vägivallatseja ebameeldivaid ja  valesid tegusid. Ta loodab, et ohver hakkab mõtlema, et vägivalla taga olid parimad kavatsused. Sellist manipuleerimist ei tohi uskuda. Ta võib küll ohvrit armastada, aga sellised olukorrad ei toimu armastuse ja suurte tunnete, vaid tema isekate ja halbade kavatsuste tõttu. 

4. «See on sinu enda huvides.»

Nii vaimsete kui füüsiliste kurjategijate ohvrid kuulevad neid sõnu sageli agressori kummaliste keeldude õigustuseks. Näiteks kui mees ei luba naisel oma sõpradega kohvikusse või kontserdile minna, toob ta trumpkaardina välja jabura ettekäände, et see on sinu enda huvides. Selle fraasi abil püüab vägivallatseja ohvrile peale suruda mõtet, et keeld on talle tõepoolest kasulik. Lause ise on aga täielik vale, sest tegelikult ei luba jõhkrutseja kaaslast välja vaid seetõttu, et tahtis oma kaaslast sõpradest eemal hoida või lausa isoleerida. 

5. «Sinu vanemaid ja sõpru ei saa usaldada. Sa saad ainult minu peale loota.»

Vägivaldsed inimesed kasutavad seda fraasi sageli oma partneri teistest isoleerimiseks. Ohvri sõbrad on mürgistele inimestele ohtlikud, sest võivad ohvrile tõe paljastada, et partneril on temaga halvad kavatsused ja mitte ainult siirad ja südamlikud tunded. Katsed kedagi lähedastest isoleerida tuleb eos katkestada ja suhtlemist jätkata. Kui partneri selline käitumine ei lõpe, on parem temast lahku minna. 

6. «Ma räägin sinuga ainult siis, kui teed nii, nagu ma ütlen.»

Vägivaldsed abikaasad kasutavad seda fraasi sageli selleks, et sundida ohvrit käituma nii, nagu neile meelepärane ja vajalik on. Et manipuleerimine õnnestuks ja võimalikult edukas oleks, võivadki nad kasvõi mitu päeva vaikida. See on passiivne agressioon, mille eesmärk on ohvrit manipuleerides alistuma sundida. 

Mida teha, kui sinu partner on vägivaldne:

Räägi oma murest parimale sõbrale või inimesele, keda väga usaldad.

Otsi abi organisatsioonidest või ühendustest, kes oskavad sind aidata, näiteks politseist numbrilt 112, sotsiaalkindlustusameti ohvriabist 116 006, naiste tugikeskustest ja vägivallast loobumise tugiliinilt 6 606 077.

Kui otsustad partneri maha jätta, siis mõtle iga samm hoolikalt läbi – mida sa teed, kui ta järgmine kord sulle helistab, te kokku saate, ta sinu ukse taha ilmub jne. Väljenda end võimalusel konkreetselt ja hoidu pikematest selgitustest. Kui partner jätkab sinuga häirival moel ühenduse võtmist, teata talle uuesti kirjalikult, et ei soovi temaga suhelda. Kui häirimine jätkub, võid sa alati pöörduda politseisse ja teha teate ahistava jälitamise kohta.

Arvesta, et vägivallatseja võib teha kõik, et sind tagasi võita. Ometi ei tähenda see, et vägivaldsus kaoks – hiljem kordub kõik uuesti ja vägivald läheb ainult suuremaks.

Ära usu, et kõik on sinu süü. Vägivallatseja vastutab oma käitumise eest ise. Sina ei suuda teda muuta ning vägivallatsejat saavad aidata vaid spetsialist ja tema ise.

palunabi.ee

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles