Kas kasutad päikesekaitset valesti? Need on enim levinud vead, mida päikesekreemiga tehakse

Naine
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kuumad ilmad on ametlikult kohale jõudnud ja nüüd veedab üha enam inimesi aega õues jalutades, grillides ja päevitades. Kuid suvehooaega alustades on oluline teada, kuidas päikesekreemi õigesti kasutada ja tagada, et kaitsed end päikese eest nii palju kui võimalik.

Oleme kokku kogunud kõige tavalisemad päikesekaitse kasutamisega seotud vead, mida tuleks iga hinna eest vältida.

Ei kasuta piisavalt päikesekaitsekreemi 

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel ei kasuta enamik inimesi piisavalt päikesekreemi. See tähendab, et kui ostad toote, millel on märgitud SPF 50, kuid kannad seda nahale vaid õhukese kihi, võib kaitse olla palju väiksem.

WHO soovitab kasutada umbes ühe teelusikatäie päikesekreemi ühe jäseme kohta. Kui kannad kreemi tervele kehale, tähendab see kokku umbes seitset teelusikatäit, kirjutab Daily Mail.

Päikesekreemi tuleb ka päeva jooksul regulaarselt uuesti peale kanda, eriti kui oled ujumas või jooksmas käinud või palju higistanud.

Mõned tavalised ravimid võivad muuta teie naha päikesetundlikumaks

«Üsna paljud ravimid muudavad inimesed valgustundlikumaks, sealhulgas sellised tavalised ravimid nagu antibiootikumid, suukaudsed kontratseptiivid ja antidepressandid. Kuid mitte kõik, kes neid võtavad, ei reageeri sellele,» ütles professor Claire Anderson. Uute ravimite puhul tasub kontrollida infolehte.

Veekindel kreem ei taga lõputut kaitset

Veekindlate toodete suhtes tuleks olla ettevaatlik. Väited kord päevas kasutatavatele või veekindlatele toodetele tuginevad sageli väga spetsiifiliste testide kriteeriumidele. Need on enamasti kirjas pudeli tagaküljel.

Soolane vesi, klooritud vesi ja kiiresti voolav vesi muudavad veekindlad päikesekaitsekreemid vähem tõhusaks.

Vanade või aegunud päikesekaitsekreemide kasutamine

Vahel võib kiiruga tekkida kiusatus võtta randa kaasa päikesekaitsekreem, mis on soetatud mitu aastat tagasi.

Tavaliselt säilib päikesekreem pärast avamist vaid üks kuni kaks aastat, mis tähendab, et see ei pruugi sind nii hästi kaitsta, kui sa arvad, sest toote sees olevad toimeained võivad laguneda.

Päikesekreemi jätmine otsese päikesevalguse kätte võib samuti lagundada pudelis olevaid toimeaineid.

Kõige parem on hoida päikesekreemi jahedas ja pimedas kohas ning väljas olles see teiste asjadega katta.

SPF-numbrite vääritimõistmine

SPF näitab, kui suure osa UV-kiirtest toode filtreerib.

Suurema SPFiga tooted filtreerivad rohkem kui väiksemad. Olenemata nahatüübist soovitatakse kasutada kreeme, mille SPF on vähemalt 30.

Kui põled päikese käes tihti ära, siis tasub valida kõrgema SPFiga toode. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles