Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Jää närimisega kaasnevad suured, kallid ja valusad riskid

Copy
Jääkuubikute närimine ei ole hea mõte
Jääkuubikute närimine ei ole hea mõte Foto: Shutterstock

Jahutav jää joogi sees on palaval päeval hea mõte, aga ootamatult paljudele inimestele meeldib jääd närida ja nautida nagu mõnusat snäkki. Ära tee seda - tagajärjed võivad olla ekstreemselt valusad ja ohtlikud. 

Hambaarstid hoiatavad riskide eest, mis kaasnevad jää närimisega. Pea meeles, et jääkuubik ei ole ohutu kalorivaba snäkk vaid neid närides kaasnevad tõsised riskid. 

Jääd näritakse igavusest, jahutamiseks, suupisteid asendades või raseduse söömasööstude käigus. Vahel proovivad seda "nippi" ka suitsetamisest loobujad ning on ka neid, kellele lihtsalt meeldib see krõmpsuv ja ragisev heli. 

Olenemata põhjusest soovivad hambaarstid, et te lõpetaksid jää närimise.

"Hambaemail koosneb mikroskoopilistest kristallidest," selgitas hambaarstiteaduse doktor ja Ameerika hambaarstide liidu tarbijanõustaja dr Roopali Kulkarni. "Ka jää on kristall, nii et kui surute kaks kristalli jõuga kokku ja hõõrute neid teineteise vastu, annab üks neist tahes tahtmata järele."

Kõvade ainete närimine võib põhjustada hammaste mikromurde. "Need mikromurrud tekivad hammaste kokku surumise, hõõrdumise ja aja jooksul," selgitas Lõuna-Carolina hambaarst. "Hamba murdumine on äärmiselt valus ja selle raviks on ekstraheerimine, luu siirdamine ja implantaadi paigaldamine."

@dryarborough Please don’t chew ice! 🧊❌ Chewing on hard substances can lead to micro fractures. These micro fractures will propogate with clenching and grinding and time. Fracturing a tooth is extremely painful, and the treatment is extraction, bone grafting, and implant placement. Everything CAN be fixed, but there’s nothing better than the teeth you were born with so please be careful and take care of your teeth! - - - #SouthCarolinaDentist #implantdentistsouthcarolina #dentalofficesouthcarolina #Chapindentaloffice #PEAKDENTAL #PeakDentalSC #ChapinSC #IrmoSC #ColumbiaSC #DentalImplants #DentalImplantsSC #ImplantDentistSC #dentalfyp #dentistfyp #dentaltiktok #dentisttiktok #dentalimplantfyp #blondedentist #greenscreenvideo #dontchewice #fracturedtooth #ouchthathurt #greenscreen #dryarborough ♬ original sound - DrYarborough

See on alles jäämäe tipp

Külm jää võib ohtlik olla ka juba paigaldatud hambatäidistele. Minnesota ülikooli hambaarstikooli hambakirurgia doktor Natalie Peterson ütles Todayle, et jää külmus võib täidistele ja kroonidele probleeme tekitada, kuna nende paisumise ja kokkutõmbumise kiirus võib temperatuurimuutuste tõttu olla pärishambast erinev. 

Neile, kes närivad jääd suitsetamisest loobumisel, soovitatakse kuubikute ragistamise asemel lasta jääl rahulikult suus sulada. Kui oluline on krõmpsuv hääl ja tunne, vali hoopis beebiporgandid või õunaviilud. 

Tagasi üles