Vanemate ja laste suhteid rikub telefoni asemel hoopis see

Naine
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

On aeg telefonide süüdistamine lõpetada. Teadlased väidavad, et ekraaniaeg ei halvenda laste ja vanemate suhteid. Tegelikult on see miski muu.

Šveitsi teadlased analüüsisid digitaalsete seadmete põhjustatud häireid, et teada saada, kas muudest allikatest kui telefonidest tulenev häirimine on tegelikult vanemate ja laste suhetele sama kahjulik.

Nad leidsid, et tähelepanu kõrvalejuhtimise allikas ei ole lõppkokkuvõttes oluline. Lapsed tahtsid lihtsalt oma vanemate jagamatut tähelepanu. Ja kui nad seda ei saanud, sest vanem vaatas kas oma telefoni või tegeles mõne asjaga, kannatasid suhted samamoodi.

«Selles uuringus näitasime, et kui vanemate tähelepanu on hajutatud, siis vanemate ja laste vahelise suhtluse kvaliteet ja kvantiteet on nõrgem kui siis, kui vanemad saavad pöörata tähelepanu vaid lapsele,» ütles uuringu peamine autor ja Lääne-Šveitsi rakenduskõrgkooli teadur Nevena Dimitrova oma avalduses. «See ei sõltu sellest, kas tähelepanu kõrvale juhtimine tulenes digitaalsest või mittedigitaalsest tegevusest.».

Teisipäeval avaldatud uuringus testisid teadlased 50 lapsevanema ja lapse paari, kes olid jagatud kolme rühma, vahendab New York Post.

Esimeses rühmas anti vanematele korraldus mängida oma lastega kümme minutit. Teises rühmas paluti vanematel oma lastega mängida, kuid pärast viit minutit anti neile täitmiseks küsimustik. Kolmandas rühmas anti vanematele sama küsimustik, kuid nad täitsid sed tahvelarvutis. Küsimustiku saanud rühmadele anti korraldus jätkata lastega mängimist, samal ajal kui nad küsimustikku täitsid.

Tulemused näitasid, et lapsed, kes kuulusid viimasesse kahte rühma, tundsid oma vanemate poolt väiksemat sotsiaalset kaasatust ning vanemad olid oma laste suhtlus signaalide osas vähem tundlikud.

«Me näeme, et mitte ekraanid iseenesest ei kahjusta vanemate ja laste vahelise suhtluse kvaliteeti,» selgitas Dimitrova. «Pigem tundub, et see, kui lapsevanem ei ole suhtlusesse täielikult kaasatud, mõjutab vanema ja lapse suhet negatiivselt.».

Tagasi üles