Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

40 AASTAT ABIELU Hukkunud Iraani presidendi abikaasa murdis varjust välja

On väga ebatavaline, et Iraani liidri abikaasa propageerib oma seisukohti, kuid 58-aastane kirjanik ja akadeemik Jamileh-Sadat Alamolhoda, kes oli eile kopteriõnnetuses hukkunud president Ebrahim Raisi abikaasa, on Iraani ühiskonna ettekujutuse tema positsioonil olevast naisest mõnes aspektis segamini paisanud.

«Ma olen õpetaja ja keskendun filosoofilistele teooriatele,» ütles Alamolhoda Financial Timesile. «Ma olen seda teinud pikka aega, kuid nüüd tundub, et mul on platvorm ja minu tegevus on kõigile nähtav.»

Alamolhoda on haridusfilosoofiaprofessor, kes juhib ka Shahid Beheshti Ülikooli teaduse ja tehnoloogia uurimisinstituuti. Ta abiellus Raisiga 40 aastat tagasi 1983. aastal, kui ta oli vaid 18-aastane. Paaril on kaks tütart, keda Alamolhoda kasvatas üles, õppides samal ajal doktorantuuris. Lisaks on naine kirjutanud kaheksa raamatut.

N-ö esimese daami roll on USA poliitilises kultuuris juurdunud, kuid Iraani kultuuris, mida juhivad mehed, ei ole seda kunagi eksisteerinud.

Iraani varasemate presidentide abikaasasid nähti avalikult harva ning keegi neist ei püüdnud kuidagi poliitikat mõjutada. Ühelgi neist ei olnud Alamolhoda haridust ega ka sarnast ametialast tausta.

Jamileh-Sadat Alamolhoda propageerib oma seisukohti naiste rolli ja hariduse tähtsuse kohta, intervjuude andmist välismeediale. Ta saatis oma abikaasat ametlikel reisidel ning pidas kirjavahetust Euroopa juhtide abikaasadega, milles palub neil kasutada oma mõju Gaza sõja lõpetamiseks.

«Palun paluge oma abikaasal mõista hukka kaitsetute Palestiina laste ja naiste tapmine ning tegutseda viivitamatult rahu loomiseks,» kirjutas ta möödunud aasta lõpus.

Alamolhoda avalik roll alates ajast, mil Raisi valiti presidendiks 2021. aastal, on Iraanis tekitanud kriitikat, kuigi ta rõhutas, et ei ole kunagi teinud midagi ilma abikaasaga konsulteerimata.

Kuid see kriitikuid ei rahuldanud. Konservatiivid on nõudnud, et ta jääks poliitikast välja. «Hoidke oma naist tagasi,» kirjutas möödunud aastal Xis vaimulik Jalil Mohebbi.

Alamolhoda kaitsjad, kelle hulka kuuluvad ka reformimeelsed poliitikud, ütlevad, et ta kasutab oma häält heategevuseks. Näiteks Iraani endine reformistlik asepresident Mohammad-Ali Abtahi on naisele toetust avaldanud, kiites teda positiivsete sammude astumise eest väga radikaalsetes ja destruktiivsetes oludes.

Presidendi elu nõudnud kopteriõnnetus

Iraani riiklik ajakirjandus teatas täna, et Iraani presidendi Ebrahim Raisi, riigi välisministri ja teiste ametiisikute surnukehad leiti kopteriõnnetuse järel pärast tunde kestnud otsinguid Iraani loodeosa mägedes.

Iraani riigitelevisioon ei teatanud, miks presidendi kopter eile Iraani Ida-Aserbaidžaani provintsis alla kukkus. Lisaks presidendile viibisid kopteris välisminister Hossein Amirabdollahian, Ida-Aserbaidžaani provintsi kuberner, teised ametiisikud ja ihukaitsjad, teatas riiklik uudisteagentuur IRNA.

Iraani president Ebrahim Raisi hukkus kopteriõnnetuses.
Iraani president Ebrahim Raisi hukkus kopteriõnnetuses. Foto: Scanpix/EPA

Türgi võimud avaldasid täna hommikul droonivideo tulekahjust mägipiirkonnas ja teatasid, et nende hinnangul on tegemist kopterirusudega. Videosalvestusel olnud koordinaatide põhjal asusid kopterirusud Iraani-Aserbaidžaani piirist umbes 20 kilomeetrit lõunas järsul mäenõlval.

«Iraani Islamivabariigi president ajatolla Ebrahim Raisi sattus rahvast teenides ja oma kohustusi täites õnnetusse ja suri märtrisurma,» teatas Iraani uudisteagentuur Mehr. Presidendi surmast teatasid ka teised Iraani meediaväljaanded, kirjutab Postimees.

Tagasi üles