Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Vererohked päevad: millal peaks naine pöörduma arsti poole?

Copy
Foto: Shutterstock

Kas oled üks nendest naistest, kel näivad igakuised päevad kestvat terve igaviku ja tunduvad nagu uputus? Igal kuul naisi külastav menstruatsioon on nii loomulik, et keegi ei kipu väga juurdlema, kas sellega võiks olla midagi pahasti.

Kuna hemofiiliat teatakse haigusena, mis kimbutab enamasti mehi, siis peetaksegi naiste puhul igasugust veritsemist normaalseks. Põhja-Eesti Regionaalhaigla veritsushäirete õde Anete Rätto selgitab, mis on tegelikult okei ja mis mitte.

Vererohkete menstruatsioonidega naised tõdevad sageli, et sarnane probleem oli juba nende emal ja vanaemal ja võibolla õdedelgi, sestap peetakse seda paratamatuseks. Veritsusega seotud probleemid võivadki olla pärilikud, aga ka elu jooksul omandatud. Päritud veritsushäiretel on hüübimisfaktoreid puudutav geneetiline eelsoodumus. Kui suguvõsa naistel esineb vererohke menstruatsioon, siis võiks pöörduda arsti vastuvõtule täiendavaks kontrolliks. Ette muretseda siiski ei tasu, sest vererohkus ei pruugi tingimata olla põhjustatud veritsushäiretest.

Tagasi üles