Mida teha, kui lapsel algab hammaste lõikumine?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu stomatoloogiakliiniku arst-õppejõud Tiina Runneli sõnul on hammaste tulekuga kaasnevad vaevused lastel väga individuaalsed - ühel lapsel märgatakse hammast juhuslikult, teisel kaasneb tugev kihelus ja valu, kirjutab ajakiri Pere ja Kodu.

Enamasti annab peatsest hammaste tulekust märku suurenenud süljehulk, laps võib olla ka rahutu, nutta palju ja hõõruda igemeid, samuti võib esineda ka palavikku ja kõhulahtisust.

Hammaste tulek iseenesest aga palavikku ei põhjusta - pigem langeb hammaste lõikumine kokku lapse intensiivse kasvuga ning sellal on organism nõrgem ja nakkustele vastuvõtlikum.

Hammaste lõikumisega seotud valu leevendamisel (kui hammas pole veel suus nähtav) on abi igasuguseid igemeid masseerivatest vahenditest, näiteks pehmest kummist närimisrõngast, ja igemete masseerimisest näpuga.

Apteegist saab ka lidokaiini sisaldavat geeli, mis on valu vaigistava toimega, kuid kuna geeli mõju ei kesta enam kui 5-10 minutit, on seda mõttekas kasutada vaid vahetult enne söömist või valuhoo korral.

Kui beebil on esimene hammas suus, tuleks seda kohe ka puhastama hakata, kuid hambapastat pole alla kahe-kolmeaastastele lastele vaja. Küll aga tuleb ettevaatlik olla maiustustega - et sülg suudaks happerünnaku neutraliseerida, tasub maiustamine ja mahlade joomine sättida põhitoidukordadega ühele ajal, samuti tuleb vältida lapsele magusa joogi pakkumist öösel.

Loe ajakirja Pere ja Kodu aprillinumbrist ka ühe pere kogemustest seoses laste hammaste lõikumisega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles