HALB MÕTE Kui kallim pettis sind, siis ära neid 4 asja tee

Copy
Foto: Shutterstock

Petmine on üks valusamaid kogemusi maailmas ning lõhub usalduse ja turvatunde, mille oled teise inimesega loonud. Teadmine, et sind petab keegi, kellest sa väga hoolid, lõikab sügavalt sisse ja jätab armid pikaks ajaks.

Vahetult pärast petmisest teadasaamist on pöördeline hetk, mis võib mõjutada sinu paranemist pikas perspektiivis. Ent haavatavas seisundis on raske olukorda hinnata. Sestap paljastab seksiterapeut Marty Klein suurimad vead, mida inimesed sellises olukorras teevad.

Suured otsused

Pärast raputava tõe avastamist on väga tavaline teha mingi rutakas otsus. Marty sõnul pole see siiski parim viis edasi liikuda. «Keegi ei tohiks langetada suurt otsust, kui ta on tõeliselt endast väljas,» ütles ta. «Ja ometi teevad truudusetuse pärast piinlevad inimesed seda iga päev. Nad «teavad», et tahavad lahutust. Nad «peavad» lastele ütlema. Nad «ei saa midagi parata», et võtavad ühendust teise mehe naisega.» Selle asemel võta aega, et mõelda ja oma tundeid reguleerida, enne kui astud mõne suure sammu.

Internetist toe otsimine

Tänapäeva maailmas tormame raskuste ajal sageli internetti, et leida teisi sarnases olukorras inimesi. Kuid paljud lood, mida me veebis näeme, pärinevad neilt, kes on läinud tervenemise asemel ristisõtta nende vastu, kes neile haiget tegid.

«Petmine võib olla nii endast välja ajav, et reedetu otsib sageli seletust, mis aitaks juhtunut mõista,» selgitas Marty. «Veebisaidid, mis selgitavad truudusetust pikkade juttudega petturitest, manipulaatoritest ja emotsionaalsetest kuritarvitajatest, on neile nagu nagu vana leib nälgijatele – mitte ideaalne, kuid parem kui mitte midagi.» Ära kuula nende nõu, kes ise valuga võitlevad.

Üksikasjade uurimine

Täiesti mõistetav, et sul on petnud partnerile hulganisti küsimusi. Marty sõnul on aga üks hullemaid reaktsioone hakata teist üle kuulama – vähemalt siis, kui asi puudutab teavet, mille kuulmiseks sa pole tegelikult valmis.

Petetul on vaja teada neid asju, mis aitavad tal hinnata suhet ja otsustada, mida ta tahab. Petetu ei pea teadma, millised massaažisalongid, millised veebisaidid, mis muusika, restoranid ja pesu või mitu korda ja mis asendis kõik oli. Marty sõnul on sellise teabe jahtimine nagu tühjade kalorite söömine. Säärase avameelsuse tulemuseks on sageli rohkem vaidlusi, mitte taastatud usaldus.

Mustvalge mõtlemine

«Kui truudusetus paljastatakse, tekib võimas instinkt reetjat demoniseerida – otsustada, et nad on valetajad ja tühistada igast nende varasemast teost kogu hoolivus või autentsus,» ütles Marty.

Kuigi inimesed ei pruugi seda uskuda, armastavad paljud neist, kes petavad, oma partnerit, ja need, kes valetavad truudusetuse kohta, on sageli ausad muudes aspektides. Marty sõnul tekitab suhte ühele negatiivsele teole taandamine reedetu jaoks kohutavaid ja tarbetuid kannatusi.

«Selle asemel, et tulla toime keerulise olukorraga, kus keegi armastab ja ühtlasi reedab sind, otsustad sa, et sind pole kunagi armastatud, sind peteti tuhandel päeval miljon korda ja miski, mitte üksainuski asi, pole selline, nagu sa arvasid. See on palju-palju julmem kui reetmine ise.»

Ta märkis, et kuigi paljud terapeudid, sisuloojad ja sõbrad toetavad seda lihtsustatud mõtteviisi, teeb see kõigile asjaosalistele ainult rohkem kahju, vahendab Metro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles