OLED MÄRGANUD? Niimoodi mõjutavad päevad su unetsüklit

Copy
Foto: Shutterstock

Kui sulle tundub, et magad vahetult enne menstruatsiooni halvemini, siis ei, see pole ainult sinu peas. Paljud uuringud on näidanud, et naistel tekivad oluliselt suurema tõenäosusega unehäired kui meestel. Ja uute uuringute järgi võib see olla tingitud tsüklilisest hormonaalsest teerullist, mis meie keha iga kuu läbib.

Ajakirjas Journal of Sleep Research avaldatud uuringus analüüsisid East Anglia ülikooli ja Houstoni ülikooli teadlased 51 terve naise uneandmeid vanuses 18–35, et teha kindlaks, kuidas unekvaliteet muutub menstruaaltsükli jooksul. Osalejatel, kellel kõigil oli regulaarne menstruatsioon ja kes ei võtnud hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid, paluti jälgida ka oma meeleolu kõikumisi kuu jooksul.

Varasemad uuringud on näidanud, et östrogeen, mis kerkib menstruaaltsükli alguses, on seotud positiivse mõjuga meeleolule ja kognitiivsetele võimetele, samas kui progesteroon, mis saavutab haripunkti tsükli lõpus, on seotud negatiivsemate emotsioonidega, nagu ärrituvus ja depressioon. Seetõttu ei olnud ilmselt üllatav, et osalejad teatasid, et menstruatsioonile eelnevatel päevadel tundsid nad rohkem viha ja vähem positiivseid emotsioone.

Lisaks emotsioonide kõikumistele täheldasid teadlased ka olulisi muutusi une kvaliteedis kogu kuu jooksul. Osalejate aktiivsusmonitorid näitasid, et menstruatsioonile eelnevatel päevadel ja menstruatsiooni ajal kogesid nad palju rohkem unehäireid ja olid voodis ärkvel.

Teadlased loodavad, et need leiud on veel ühed tõendid selle kohta, et hormonaalsetel kõikumistel on naiste unehäirete ja emotsionaalse stressi puhul suur osa. «Meie uuring annab väärtuslikku teavet menstruaaltsüklite, emotsioonide ja une vahelisest keerulisest koosmõjust ning kuidas hormonaalsed kõikumised mõjutavad naiste heaolu,» ütles uuringu kaasautor Jo Bower väljaandes Newsweek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles