Tartus pakub erivajadustega inimestele althõlma oma teenust ingliterapeut (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Tartu raekoda
Tartu raekoda Foto: Margus Ansu

OÜ Estkeer osutab Tartu linnavalitsuse partnerina pilootprojekti raames Tartu linna raske või sügava psüühilise erivajadustega inimestele erinevaid teenuseid. Suur oli ühe kliendi ema üllatus, kui lubatud nõustamisteenustega tutvuma minnes pakkus oma teenust ingliterapeut. 

Varem oli Tartus erivajadustega inimestele toetatud töökoha teenus. See lõpetati ära. Nüüd pakub Tartu linn sellele asendust ISTE-projektina ja üks teenusepakkuja on Estkeer OÜ. Projektis piloteeritava teenusmudeli sihtrühmaks on raske, sügava või püsiva kuluga psüühilise erivajadusega isikud. Eesmärgiks on psüühilise erivajadusega inimeste toetamine ja nendele vajalike toetavate teenuste korraldamise tõhustamine, mis loob eeldused nende suuremale iseseisvusele ja parandab nende võimalusi ühiskonnaelus kaasa lüüa.

Postimehega ühendust võtnud kliendi nördinud vanem rääkis, et teenuse ja teiste klientidega tutvuma minnes võttis teda vastu blond proua, kes tutvustas end kui Marya, ingliterapeut. «Ma käisin linnavalitsuses lepinguid allkirjastamas ja siis pakuti perenõustamist ning vajadusel psühholoogilist abi. Mis jama see ingliteraapia on?» oli naine nördinud. «Lootsin oma täisealisele lapsele abi saada, tundus, et lõpuks ometi midagi paistab, aga nüüd selline jama.» 

End ingliterapeudi ja MTÜ Kullaratas esindajana esitlenud Marya ehk Marija Tapfer on Teatmik.ee andmetel üks Estkeer Hooldusabi OÜ osanik, mis on registreeritud samale aadressile ning sama tegevusalaga kui Estkeer OÜ. Mõlema ettevõtte juhiks on Sander Sassi ning tegevusalaks vanurite ja puuetega inimeste majutuseta sotsiaalhoolekanne.

Linnavalitsuse seisukoht alternatiivsete teenuste pakkumise teemal on kaljukindel

Tartu abilinnapea Mihkel Lees sõnab esialgu tekkinud olukorrale taustaks, et Tartu linn pakub isikukeskset erihoolekannet koostöös sotsiaalkindlustusametiga ISTE-nimelise projekti raames. Hanke korras valiti Tartus välja 10 teenuseosutajat, kelle ülesanne on erivajadusega inimestele pakkuda abi. Estkeer on üks pakkujatest, kellelt Tartu linn teenust ostab.

Tekkinud juhtumile reageerib linn kiirelt ja konkreetselt, tänades kõigepealt klienti tähelepanu juhtimast. Lees selgitab: «Tartu linn ootab teenusepakkujatelt kõrgetasemelisi teaduspõhiseid sekkumisi. Mitte ükski pseudoteadustel põhinev teenus ei ole aktsepteeritav.»

«Avalikku raha ei tohi mingil juhul kasutada pseudoteaduseks, eriti veel olukorras, kus tegemist on erivajadustega klientidega.»

«Võtame seda olukorda väga tõsiselt, nõuame Estkeerilt selgitusi, kuidas selline olukord sai juhtuda ja hindame vastavalt saadud selgitustele, kas selle projekti raames on Estkeeriga võimalik edasist koostööd teha.»

Ettevõttele on saadetud kiri, kus oodatakse nende selgitust ja tagamaid ning lahendusi edasiste sarnaste olukordade vältimiseks. Tagamaks klientidele osutatavate teenuste professionaalsuse ja turvalisuse, kaalub Tartu linn lepingu lõpetamise võimalust. «Kui vastust ei järgne või on see ebaselge, lõpetame lepingu.» 

Estkeer OÜ on ISTE projekti raames üks kümnest teenusepakkujast. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles