HÕISSA, PULMAD! Naine abiellub tehisarul töötava hologrammiga

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

Hispaania kunstnik Alicia Framis otsustas olla esimene naine, kes abiellub tehisintellekti abil töötava hologrammiga. Kuna tehisintellekt muutub üha keerukamaks, tekib paratamatult küsimus, millal on see võimeline asendama inimkaaslast. Lisaks veel hulga küsimusi teadvuse ja inimkonna olemuse kohta, mis ongi Framise loomingu kesksed teemad.

Framis peab pulmaplaane tehisintellektil töötava hologrammiga, kelle nimi on AiLex. See pulm ei ole Alicia esimene kunstiline katsetus uurida suhteküsimusi.

Varem elas ta koos mannekeeni Pierrega, et uurida armastust ja lähedust, kuid tema viimane teos viib asjad futuristlikumasse suunda.

Hübriidpaarile loodud Instagrami lehele on kirjutatud:

«Alicia Framis on esimene naine, kes abiellub intelligentse hologrammiga, mis täidab kõik tema emotsionaalsed vajadused. Kujutage ette, et teil on partner, kes on teie jaoks alati olemas, kui seda vajate; suhe, mis võitleb üksindusega linnades. See on romantiline suhe inimese ja tehisintellekti vahel. Kuigi on teada, et robotitest ja inimestest saavad peagi seksuaalpartnerid, usub Framis, et järgmine oluline samm on inimeste ja tehisintellekti loodud emotsionaalne kontakt. Hologrammid on tema emotsioonidele lähemal kui robotid. Armastus ja seks robotite ja hologrammidega on paratamatu tegelikkus.

Nad on suurepärased kaaslased ja suudavad väljendada empaatiat. Telefonid päästsid meid üksindusest ja täitsid tühimiku meie elus ja hologrammid võivad oma interaktiivse kohalolekuga meie kodudes seda veelgi kaugemale viia.»

Asjal on muidugi see konks, et hologrammitehnika on äärmiselt kallis ja ebapraktiline. Seda silmas pidades tundub, et AiLex lisatakse tegelikult Instagrami videotesse, mitte teda pole päriselt naise korteris. Samuti näib tema videotes esinev hologramm olevat pigem koostööd tegev kunstnik või näitleja, mitte arvutiga loodud tegelane, vahendab UniLad.

Framis pole esimene kunstnik, kes kasutab abielu etenduse keskse teemana. 2016. aastal abiellus oma teose «My Bed» poolest tuntud Briti kunstnik Tracey Emin oma aias kiviga, nimetades seda ankruks, millega ta saab samastuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles