OLULINE Väga selged ohumärgid, et mees võib sinu vastu kätt tõsta

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Kui märkad, et keegi teine kannatab vägivalla all, aita ohvril end aidata
Kui märkad, et keegi teine kannatab vägivalla all, aita ohvril end aidata Foto: Shutterstock
  • Tihti teeb haiget see inimene, kes meist kõige rohkem «hoolib»
  • Oluline on, et naine oskaks ja julgeks abi otsida
  • Paljude naiste jaoks kõige ebaturvalisem koht nende kodu

Eurostati 2021. aastal läbi viidud uuringu tulemuste põhjal selgus karm tõde. Numbrid näitavad, et Eesti kuulub kõrgema vägivalla tasemega riikide gruppi.  41,2 protsenti Eesti naistest, kes on kunagi suhtes olnud, on elu jooksul kogenud kas füüsilist, vaimset või seksuaalset vägivalda.

Vägivaldne käitumine ei tohi olla ühelgi viisil aktsepteeritav. Perevägivald on üks levinumaid ja ohtlikumaid sotsiaalseid probleeme, mis mõjutab miljoneid naisi ja lapsi üle maailma. WHO andmetel on umbes 30 protsenti üle 15-aastastest naistest kogenud oma partneri poolt füüsilist või seksuaalset vägivalda. Perevägivald ei põhjusta ohvritele mitte ainult füüsilisi ja psühholoogilisi traumasid, vaid mõjutab nende tervist, enesehinnangut ja enesekindlust.

Sotsiaalkindlustusamet paneb südamele: et abivajaja aitamine on ülioluline. Esimene samm on märkamine. Kui panete tähele, et teie lähedane, sõber või tuttav võib olla hädas, kuulake teda ning pakkuge abi. Nõu saab küsida ka sotsiaalkindlustusameti ohvriabi kriisitelefonilt 116 006. 

Koduvägivallal on negatiivsed tagajärjed kogu ühiskonnale, sest ohvrid otsivad võimalusi probleemist põgeneda või end unustada. Selle tulemusena kasvab kuritegevuse tase, lapsed põgenevad kodust, samuti kasvab alkoholismi ja narkomaania tase. 

Kuidas tunda ära ohumärke, et suhe võib muutuda vägivaldseks? Kui mõni nendest punastest lippudest sinu elus toimub, otsi palun kiiresti abi ja lase end aidata. 

1. Pidev kriitika

Ilma õiendamise või solvamiseta ei saa sa enam midagi tehtud. Sind alandatakse kommentaaridega, hirmutatakse sõnade ja žestidega. Vägivaldur püüab niimoodi sinu enesehinnangut õõnestada ning sind süüdi, abituna ja temast sõltuvana tundma. 

2. Tugev armukadedus

Armukadedus pole enam armas mäng, vaid tõeline probleem. Mees kontrollib mida sa kannad, kuidas end meigid, kellele helistad, mida telefonis räägid, millal kodust lahkud ja millal töölt tuled. Ta kontrollib sinu kõnesid, sõnumeid, e-kirju ja suhtlusvõrgustikke. Kui su mees süüdistab sind pidevalt truudusetuses, mida ta igal sammul paranoiliselt näeb, on sinikad ja sõim ühe sammu kaugusel. 

3. Süvenenud füüsilised kontaktid

Pigistamised, vastu seina surumine, näpistamine, raputamine. Põgene! 

4. Mees püüab sind isoleerida 

Abikaasa eraldab ja isoleerib sind perekonnast, sõpradest ja kolleegidest, kes saaksid sind aidata või toetada. Su mees ei luba sul nendega suhelda, kodust lahkuda ega ilma temata kuskile minna. Ta muudab sind rahaliselt, emotsionaalselt või muul viisil sõltuvaks.

Allikad: Sotsiaalkindlustusamet, WHO, Palunabi.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles