GALERII Franz Raver esitles Tartu kultuuripealinna tiitlist kantud erikollektsiooni

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy

Franz Raver esitles Tartu ülikooli spordisaalis sTARTUp Day üritustesarja jaoks loodud rõivaid ning Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 tiitliaastast inspireeritud julget ja omanäolist erikollektsiooni «Mis su muster on?».

Franz Raveri asutaja ja disainer Susanna Peters esitles kaht kollektsiooni, millest üks on inspireeritud Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 tiitliaastast ning teine tutvustamaks iga-aastase ärifestivali sTARTUp Day brändiesemeid ehk merch'i.

«Elupõlise tartlasena oli mul au luua selleaastase tähtsündmuse tuules kollektsioonid, mis kannavad nii sTARTUp Day missiooni kui tähistavad ka Tartu 2024 sündmusi. Kollektsioonide loomisel lasin lahti kõigest, mis mind piiras, lubades end oma intuitsioonil ja kirel juhtida. Soovin seeläbi Tartule tähelepanu tõmmata, linna omanäolist kultuuri ja pärandit tutvustada. Me pärandame mustreid edasi nii oma lähedastele kui ka inimestele, kellega igapäevaselt kokku puutume. Me anname neile endist justkui tükikesi, saades tükikesi ka vastu, millest moodustuvad meid siduvad mustrid – meie ühine pärand. Loodan, et need mustrid oleksid võimalikult positiivsed, hoolivad ning armastavad,» tutvustab Susanna oma loomingulist teekonda lähemalt.

Tartu 2024 tiitliaastast inspireeritud kollektsioon on Susanna sõnul lisaks austusavaldusele ka kui mitteametlik pidurüü, mida külastajad saavad kanda aasta jooksul kultuuripealinna sündmustel, kuid ka oma argistel toimingutel. «Lähtusin rõivaid disainides kandja mugavusest ning eesootavate sündmuste ja inimeste elude mitmekesisusest – sidusin kollektsiooni esteetilise funktsionaalsuse Tartu 2024 sümbolitega ning olen tulemusega rahul, usun, et kandjad on ka,» lisab Susanna.

Franz Raver armastab ja hoiab meid ümbritsevat keskkonda ning järgib jätkusuutliku tootmise praktikaid. Kollektsioonides kasutatud kangad on kõik OEKO-TEX 100 sertifikaadiga. Osaliselt on kasutatud eelnevate projektide kangajääke, samuti kollektsiooni jaoks loodud Tartu 2024 sümbolitega erikangaid. Kõik tooted on valmistatud hoole ja armastusega siinsamas Eestis. Erikollektsioonid on müügil Tartu Hopp disainipoes, Levi disainipoes ning Franz Raveri kodulehel.

Franz Raveri asutaja Susanna Peters: riietasin juba kaheaastasena vanemat venda

Moekunstnik Susanna Peters on tundnud huvi moe vastu juba maast madalast.
Moekunstnik Susanna Peters on tundnud huvi moe vastu juba maast madalast. Foto: Jüri Luht

Kust tuleb nimi Franz Raver ja kui kaua te tegutsenud olete?

Franz Raveri nimi on tuletatud mulle kahe väga olulise inimese nimest: Franz mu poja nimest ja Raver isa nimest. Ehk siis kolme põlvkonna lugu on põimitud ühte brändi. Franz Raveri lugu on ehtne näide sellest, et kui tegutsed oma kire järgi saavad kõik sinu unistused tõeks. Bränd on nüüdseks natuke üle kolme aasta vana, asutasin selle kui olin kaheksandat kuud lapseootel.

Mis sind moedisaini juures tõmbab ja millal sinu huvi alguse sai?

Oi, see on väga vana lugu. Minu vanemad räägivad, et juba kaheaastasena riietasin oma vanemat venda. Olen terve elu olnud suur riiete- ja moehuviline ning mulle pakub kõige rohkem rõõmu see, kui saan inimesi riietada ning uue väljanägemisega paraneb nende enesetunne/enesehinnang. Lisaks suurele kirele olen lõppinud nii rõiva-ja tekstiiliressursikorraldust (TKTK) kui ka omandanud magistrikraadi moedisaini erialal (EKA). Minu bränd on keskendunud eridisainiga tiimi- ja vormiriiete loomisele.

Mis on sinu suurim saavutus moedisainerina?

Teen koostööd Eesti tippettevõtetega ning kui saan nende brändi väärtusi edasi anda läbi riiete, muutes seeläbi ka töötajate töömotivatsiooni ning enesehinnangut on kindlasti minu jaoks kõige olulisem saavutus. Lisaks suurtele brändidele, kes on valinud mind oma koostööpartneriteks, olen võitnud ka mõned auhinnad oma moedisainide eest.

Denim Dreami moedisaineri konkurss 2015, Apollo vormirõivaste konkurss 2019 ning Antoniuse moeshow’l Hartwalli eripreemia 2022. aastal. Samuti olen osalenud mitmetes jätkusuutlikkust propageerivates rõivadisaini töötubades. Üheks prominentsemaks valdkondlikuks sündmuseks on olnud, Global Fashion Summit, kus mind valiti osalejate hulka. See on suurim jätkusuutlikku moodi propageeriv konverents Euroopas (2019. aastal).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles