ETTEVAATUST Ema tehtud viga rikkus täielikult lapse enesehinnangu

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

See, kuidas meid kasvatatakse, elab meie sees ka siis, kui oleme täiskasvanuks saanud ja iseseisvat elu alustanud. Nende mustrite püsiva jõu tõttu võib olla väga raske mõista, kes me tegelikult oleme. Üks naine jagas viisi, kuidas ema tekitas temas tähtsusetuse tunde.

«Mu emal jagus kaastunnet kõigile peale minu ja see pani mind tundma, justkui ma ei loeks,» jagas naine, mis lapsepõlves tema enesehinnangu purustas. Ta tõi näite: «Mu nõbu varastas minult umbes 300 euro väärtuses riideid. Paari saapaid, kleidi, mütsi, mitu särki, rinnahoidja ja mu ema vastas mulle: «Pole midagi, tal on isa surnud.»»

Ema ei tunnista siiani, et ta oleks midagi valesti teinud. «See valmistas mulle tol ajal suurt meelehärmi, sest see on vaid üks näide sellest, kuidas mu ema ei näinud mind kunagi kellenagi, kellel on lubatud midagi tunda. Sain sõnumi, et ma pole oluline. See on okei, et keegi mult varastas, sest tal on vähem kui mul. See kordus mu elus nii palju kordi, et noore täiskasvanuna arvasin tõepoolest, et mul pole tähtsust,» ütles ta. «Mu alateadvus oli niimoodi programmeeritud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles