VÄRSKE UURING Varajased märgid, et su kallim muutub peagi vägivaldseks

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Suhte algusaegadel või kiretuhinas on lihtne uue partneri küsitav käitumine halva päeva kaela veeretada. Ja liiga sageli võivad need väikesed asjad areneda vägivallaks, mis paneb teise meeleheitlikult ihkama suhtest lahkuda ja ühtlasi tekitab lõksus olemise tunde, sest ta on nii palju aega juba investeerinud.

See levinud stsenaarium on põhjus, miks Kanada Lääne-Ontario ülikooli teadlased püüdsid välja selgitada, kas on olemas näitajaid, mis ennustavad lähisuhtevägivalda, selgub uuringust, mis avaldati esmaspäeval ajakirjas Social Psychological and Personality Science.

«See on üks esimesi uuringuid, mille eesmärk on tuvastada käitumine, mis ennustab vägivalda, kuid ei ole ise vägivaldne,» ütles uuringu juhtivautor Nicolyn Charlot. «Vägivald ei ilmu tavaliselt väga varakult. On haruldane, et lähed esimesele kohtingule ja koged lähisuhtevägivalda. Selleks ajaks, kui vägivald aset leiab, on inimesed sageli oma suhtesse panustatud. Lahkumine võib olla keeruline. Minu mõte selle uuringuga oli see, et inimesed näeksid punaseid lippe, hoiatusmärke enne sissekolimist või mida iganes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles